Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

A szolnoki ejtőernyős boszorkány az égből hozza a paprikát

Az idén is Torba Csilla ejtőernyős szállítja a paprikát a nemzetközi tiszai halfesztiválra, Szegedre. A „repülő szegedi boszorkány" jelenleg a szolnoki helikopterezrednél szolgál. Csilla szombati ugrása a körülmények miatt – Tisza, magas fák, beton mellvéd – nem mindennapi. Ezt a speciális feladatot a magyar nők közül csak néhányan tudják teljesíteni.
Torba Csilla ejtőernyős ugrása a szegedi halfesztivál egyik attrakciója lesz. Fotó: Karnok Csaba
A 10. nemzetközi tiszai halfesztiválra ötödik alkalommal érkezik a magasból a hallé egyik legfontosabb összetevője, a szögedi paprika. A jelképes füzért szombaton is, mint eddig minden alkalommal a szegedi Torba Csilla magyar bajnok ejtőernyős szállítja. A „repülő szegedi boszorkány" egyelőre még munkahelyén, Szolnokon, a helikopterezred légi kutatómentő szolgálatánál készül.

A tizennégy év alatt a 2210. ugrásnál tartó rutinos ejtőernyős – civilben testnevelés–földrajz szakos tanár – nem a legkönnyebb feladatok között említi a szombati produkciót. A fiatal nőt ezer méter magasra viszi fel a repülőgép, onnan ugrik. Öt másodperces zuhanás után kell kinyitnia az ejtőernyőt. Az első szokatlan körülménnyel ekkor szembesül majd: az egyik kezével a fején lévő kendőt kell fognia, a másikkal pedig – a korábbi tapasztalok szerint – a nyakába akasztott, a légáramlástól állandóan a szemét eltakaró paprikakoszorúval kell viaskodnia. A földhöz közelítve sem mindennapi körülmények fogadják.

– A Tisza, a rakparti mellvéd és a Stefánia fái miatt nagyon speciális a helyszín, ezért a betonra úgy szállok le, mint egy madár: úgynevezett lebegtető, sikló technikával – magyarázza Torba Csilla. Megjegyzi: veszélyessége miatt ezt a feladatot csak első osztályú bemutatói minősítéssel lehet végrehajtani. A magyar nők közül ilyen bizonyítvánnyal mindössze öten rendelkeznek.

Szereti, de nem főzi

Torba Csilla hallét nem szokott főzni, de nagyon szereti. Nagyon kevés húst eszik, de ha mégis, akkor csirkét és halat. Kedvence a Roosevelt téri batyus halászlé. Ez abból áll – világosít fel –, hogy a buktaszerű tésztát megtöltik halikrával és -tejjel, majd belefőzik a lébe. Isteni finom! Ugrás után meg is kóstolom – jelenti ki a „repülő szegedi boszorkány".

Csilla évente 300-330 ugrást hajt végre, általában 800-1000 méter magasból lép ki a gépből, mivel a célba ugrásokat kedveli, amit milliméterpontosan kell végrehajtani. A katonaválogatott tagja azonban már 4500 méter magasból is kiugrott, ráadásul oxigénpalack nélkül. Négyezer méter felett ugyan már a maszk ajánlott, de Csilla úgy gondolta, enélkül nagyobb a kihívás.

– Hetven másodpercet zuhantam, és csak 800 méternél nyitottam az ernyőt. Hihetetlen jó érzés volt – mondja az egykori aerobiktanár, aki az elsők között ismertette meg Szegeden a callanatics tornát. Kolléganőjével, Császár Edinával együtt felépített óráiból többrészes oktatófilm is készült. Az aerobikot azonban felváltotta az extrém sport imádata: az ejtőernyőzés mellett búvárkodik és raftingol.

Meg is beszéljük: a legközelebbi fesztiválon akár a Tisza vizéből is kiemelkedhetne – egy kosár hallal.


Erdei bokszkesztyűje

A szegedi ejtőernyős hölgy nemcsak paprikafüzérrel repked a magasban: három évvel ezelőtt az ökölvívó Erdei Zsolt kesztyűjét is ő hozta másik két társával az újszegedi sportcsarnok bejáratához. A bunyós kesztyűje időben megérkezett és Erdei a WBO interkontinentális félnehézsúlyú címéért vívott küzdelemben pontozással diadalmaskodott is a spanyol Juan Nelongo Pérez ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok közgyűlési képviselő folytatná

A 43 fős szegedi közgyűlés 37 tagja készül ismétlésre az önkormányzati választáson. A kormányoldal… Tovább olvasom