Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A szörp nem fűt belülről

Mazsolával vagy naranccsal, műanyag pohárban vagy bögrében: Szegeden számos helyszínen melengethetjük a lelkünket forralt borral. Az árak között nincs nagy különbség – annál inkább a minőségben.
– Finom fűszeres, érezni rajta a narancs aromáját – vélekedik Tóth László. Németh Lackóval és Tóth Ágnessel Budapestről érkezett. Jó nekik: első élményük Szegedről a forralt bor és a dóm. Mi is feltérképeztük a szegedi kínálatot.

A Dóm téren két helyen is mérnek forralt bort. Az egyiken a hatvan- és százliteres kondérok teremtenek hangulatot, a másik helyen a házi lángossal megpakolt, gőzölgő kemence. Az említett kondérokban narancs- és almadarabok, szőlőszemek úszkálnak mazsola, szegfűszeg társaságában.

Szelei Anikó, Szabó Annamária és Szelei Gyula úgy véli: jobb lenne bögréből inni a forralt bort Fotó: Frank Yvette

Kétfajta forralt bor készül: a vörös narancsos és a fehér almás decije is 120 forint. – Igazi ínyencség – mondja az olasz Marco Deluchi, miközben a pohara alján úszkáló szőlőszemeket bűvöli. „Szigorúan egészségügyi szempontból" forralt borozik: megfázását kúrálja. Mellette a kiskunfélegyházi Kovács Erika – segítségével a mustra regionálissá fejlődik: szerinte a szegedi forralt bor valamivel finomabb a félegyházinál.

– Otthon már készítettem forralt bort, de megkaptam, hogy túl erős, ezért jöttünk ide. Örülök, hogy ezen is érzem a bor hatását – értékel Szelei Anikó, miközben a műanyag pohár azon részét szorongatja, ahová nem ér fel a forró ital. – Jobb lenne, ha bögrében adnák – fűzi hozzá barátnője, Szabó Annamária.

Kívánságuk a Borpatikában teljesülne: itt drágábban mérik ugyan a nedűt, hiszen a két és fél decis adag 190 forint, ha fehér-, és 290, ha vörösborból készül. Viszont kedves bögrében szervírozzák. Az aroma és az illat már nem nyűgöz le: jóval kevésbé intenzív, mint a Dóm téri.

Lakatos Tamással egyetértésben állítjuk ezt: a fiatalembernek mindkettőhöz volt szerencséje. Kérdezzük, hol itta a legrosszabb forralt bort. – A Grand Caféban. Mintha szörpből készült volna, túl édes volt – értékel, hozzátéve: márpedig a szörp nem melenget.

Újabb borszakértőkkel futunk össze a Dugonics, majd a Széchenyi téren, ahol szintén széles a kínálat, az árak pedig 120 és 140 forint között változnak.

Átlagosnak találjuk a felhozatalt – Borbély Szabolcs azonban tökéletesen elégedett. – Nem vagyok én borszakértő, mit tudom én, mitől, de ez a legfinomabb forralt bor – fogalmaz, s hiszünk neki: láthatóan végigkóstolta a választékot.

Olvasóink írták

 • 6. mandy 2007. december 18. 14:21
  „Szegény Gábor ....... most jól megkaptad! Nekem azért tetszett;)”
 • 5. mgabor 2007. december 17. 21:32
  „arról tapintatosan nem emlékezik meg a délmagyar, hogy az aradi tér felőli forraltborosnál például ihatatlan szar a forraltbor, kábé kátrányízű. az kategórikusan szar, a grandé meg ízlés kérdése.
  ez a tálalás kábé egy feljelentést is megérne.”
 • 4. marti 2007. december 16. 08:19
  „Nekem a Matahari forralt bora az ideális. Jó alföldi száraz borból készítik. Sok bor van benne nemcsak cukros víz és mazsola. A fűszereket is beleteszik, nem filtert áztatnak bele.
  Olcsóbb is mint sok helyen és nagyon finom!”
 • 3. Logaritmus 2007. december 15. 10:44
  „A Music Caféban pl. tényleg gyatra rossz a forralt bor, a vörös és a fehér is ugyanolyan ízű.”
 • 2. anna 2007. december 15. 10:08
  „kedves mlc!

  teljesen egyet értek! minden héten találok valami hasonlót ebben az újságban!”
 • 1. mlc 2007. december 15. 09:46
  „ez a fajta cikk jól ismert a delmagyarból. azaz reklám a karácsonyi vásárnak és negatív reklám a grand cafenak.
  a recept:hosszan istenítenek benne valakit v valamit, picit írnak másokról is ,vagy esetleg lehúznak mint itt a szörptipusú forralt bort.
  KONTROL NÉLKÜL hangoztatja a véleményét a " lakatos" gyerek ami így nagy nyilvánosságot kap.
  körképnek NAGYON GYENGE és nem is az.
  ÁTLÁTSZÓ INGYEN REKLÁM....!!!
  forralt bort pedig kínálnak még néhány tucat helyen szegeden. még finomat is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönös ajándékozás a Szeretetsátorban

Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el, kedves Télapó... Mikulás-dallal köszöntötték a KORINTA Alapítvány… Tovább olvasom