Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A szürkéket csak hobbiból tartjuk

Bár tavaly még úgy tűnt, jó üzlet lehet a hízómarhatartás, az utóbbi fél évben sokan nem jutottak hozzá a támogatáshoz, az új uniós tagállamokból pedig most olcsó hús árasztja el a piacot, és drága a takarmány is.
Közben többfelé, így Vásárhely környékén is lehet látni legelő szürke marhákat, amelyről hírlett, különleges minőségű húsa miatt keresett. A régi magyar fajtát azonban a legtöbben csupán hobbiból tartják.

Számos oka van annak, hogy az utóbbi hónapokban sokan úgy látják, számára gazdaságtalanná vált megyénkben a hízómarhatartás, ezek közül az első az átgondolatlan támogatási rendszer – vallja Tóth András falugazdász, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állattenyésztéssel foglalkozó munkatársa.

– Aki tavaly december 31-éig nem jelentkezett a támogatási rendszerbe, mindmáig nem csatlakozhatott, számukra így éppen az az összeg vált elérhetetlenné, ami miatt megérné a szarvasmarhatartás. Ezzel kapcsolatban hamarosan változás várható, ám ez nem segít a jövedelem nélkül maradt gazdákon. Az ágazat megtorpanásához hozzájárult az újonnan csatlakozott uniós tagállamokból az európai piacokra immár vámteher nélkül áramló marhahús, ami kedvezőbb árú, mint a magyar.

Mindezt csak súlyosbítja, hogy a fagykár, illetve az aszályos időszak miatt a takarmány megdrágult. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy hozzájut a tartott állatok után kifizetendő állami támogatáshoz, még így is nehezen jut jövedelemhez – sorolta a mezőgazdasági szakember, aki mindezek előtt leszögezte: tavaly még igen jó üzletnek ígérkezett a bikahizlalás.

A vásárhelyi gazdák is osztják a szakember véleményét. A város környékén működő néhány szarvasmarhatelep többsége már csak bérhizlalást végez. A Hód- Mezőgazda Zrt.-nél a hagyományos fajták mellett azonban magyar szürke marha is fellelhető.

– A szürke marhákat is bérben hizlaljuk, annyit azonban elárulhatok: ezeknek az állatoknak a tartása megbízóink számára inkább hobbi, semmint kifizetődő üzleti vállalkozás – mondta Kirsching Róbert telepvezető. – Jelenleg a szürke marha húsa egyébként jóval drágább, mint a tömegesen tartott fajtáké. Ebben a nagyállattartás szempontjából nehéz időszakban elsősorban a génállomány megőrzése a célunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óhajok és csillaghullás

Ha garancia lenne arra, hogy a hullócsillag láttán elmormolt kívánság valóra válik, akkor az e hét… Tovább olvasom