Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A talajvíz károsítja a barackosokat

Az idén nem a fagy, hanem a talajvíz károsítja leginkább a gyümölcsösöket. Csongrád megyében a barackosok negyven százalékát felszámolják. A tavaszi mezőgazdasági munkák csúsznak: az őszi kalászosok nagy része víz alatt van.
A tavasziasra fordult időben vetni kellene. Mennének a földekre a gépek, de a sárban és vízben nem tudnak mozogni. Csongrád megyében a belvízzel borított, harminc hektár körüli terület kétharmad része szántó. Nem halad a talaj-előkészítés, a fejtrágyázás, valamint a gyökérfélék, a mák, a borsó és a tavaszi árpa vetése. Cserjési Lajos, a Csongrád megyei földművelésügy hivatal növénytermesztési főfelügyelője elmondta: jó ha a munkák két hét múlva elkezdődhetnek.

– A belvízzel elöntött területeken az őszi kalászosok nagy valószínűséggel kipusztultak, talán a partosabb helyeken nem lesz olyan nagy a kár – jelentette ki a szakember, aki ennél is súlyosabbnak ítélte meg a helyzetet a homokhátság gyümölcsöseiben, ahol a magas talajvíz okoz gondot. A gazdák jelzése szerint az őszibarackosok negyven százaléka megsemmisült, a fákat ki kell húzgálni a földből. A fagykárt kiheveri a fa, hiszen ha a hideg miatt a termőrügyek elhalnak, ettől még a növény tovább él, de a mértéktelen vízzel nem bír.

Kiszántják a szőlőket

Csongrád megyében eddig körülbelül kétezer hektáron termesztettek szőlőt. Ez a terület az idén 15 százalékkal csökken, mert a gazdák uniós ösztönzésre kiszántják a tőkéket. Az EU ugyanis a túltermelés miatt az ültetvények felszámolásáért hektáronként néhány százezer forint támogatást ad a termelőknek.

– Az idén eddig nem volt olyan nagy mértékű a fagykár, mint tavaly – mondta a főfelügyelő. Az viheti el a termés egy részét, ha a kirügyezett fákat hirtelen fagy éri. A meteorológiai előrejelzés szerint ettől egyelőre nem kell tartani, de eső jöhet, ami viszont nem használ a növényeknek.

A szőlők kifakadása és a nedvkeringése viszont megindult, ezért nem kell késleltetett metszést alkalmazni. Megkezdődött a fóliákban és az üvegházakban a káposzta, a paprika és a paradicsom palántása. A terméssel hamarosan a piacon találkozhatunk. Jó hír: a piros retek néhány árusnál már kapható – igaz nem túl olcsón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek jobbról és balról Szegeden

Szegeden a Fidesz a munkahelyteremtésre, az MSZP pedig az infrastruktúra fejlesztésre helyezi a… Tovább olvasom