Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A tanár házaspár megszeretteti a fizikát

A fizika nagyszerű, mert egyszerű, csak észre kell venni a nagyszerűségét és az egyszerűségét – állítja Teller Ede után szabadon a szegedi pedagógus házaspár. Juhász Nándorné most kapta meg az Ericsson-díjat – a férje három éve. A többszörösen díjazott házaspár azt üzeni a diákoknak: a fizika egyáltalán nem olyan félelmetes tantárgy, mint amilyennek látszik.
Juhász Nándorné és Juhász Nándor – többszörösen díjazott fizikatanárok. Fotó: Schmidt Andrea
Az országban kevés olyan fizikus házaspár van, mint ők: mindketten megkapták a Mikola Sándor-díjat, valamint a fizika népszerűsítéséért járó Ericsson-díjat. Juhász Nándor 2003-ban, felesége a napokban vette át a rangos elismerést. Juhász Nándorné a Tiszaparti Általános Iskolában tanít, férje a Rókusiban. Az utóbbi intézmény fizikaszertárában beszélgettünk velük. Ez a hely mindkettőjük számára jelentős: itt töltötték hallgatóként gyakorlatukat. A főiskolán ismerkedtek meg, 1971-ben kötöttek házasságot.

– A jelölés titkos, magam sem tudtam róla – mesélte a tanárnő. – A díjazottakról készült egy film, amit a díjátadó gálán mutattak be. Nagyon meglepődtem, amikor egyik nap a tanteremből kilépve megláttam a folyosón a régi tanítványaimat, akiket felkértek: a filmben beszéljenek rólam. Azt hiszem, akkor jobban meghatódtam, mint a díj átvételekor.

A Juhász házaspár úgy véli: a pedagóguslét – életforma. Számukra nem szabadidő az, ami annak látszik, ugyanis tanítás után is rengeteg teendőjük van, s ennek zöme természetesen a fizikával kapcsolatos. Juhász Nándorné azt mondta: a fizikatankönyvből mindig az a kedvenc fejezete, amit éppen tanít.

Érdemek

Juhász Nándor és Juhász Nándorné az elmúlt évtizedekben sokat tett a fizika megismertetéséért és megszerettetéséért. Számos publikációt adtak közre, szervezői és alapítói több fizikaversenynek, diákjaikkal hosszú éveken át nyári táborokban is foglalkoztak. Minisztériumi megbízásra Juhász készítette az utóbbi években a gimnáziumi központi felvételi feladatokat. Juhász Nándorné kezdeményezésére jött létre a Frank János városi fizikaverseny, amelyet másfél évtizede rendeznek meg Szegeden.

– A gyerekekkel nem a tantárgyat kell elsősorban megszerettetni. Nincs olyan gyerek, akinek ne csillanna fel a szeme, ne csodálkozna rá, ha valami érdekeset lát az órán. A gondolataikat kell beindítani – mondta a tanárnő.

A pedagógus házaspár szerint a fizika olyan dolgokról szól, amit a gyerekek tudnak, csak nem képesek megfogalmazni. Magával ragadja őket, ha rájönnek, miért „megy ki" a villanyégő – megértik a dolgok lényegét, mikéntjét és miértjét.

– Sok dolog ad lendületet a pályán – kezd bele egy történetben Juhász Nándor. – Sok éven keresztül szerveztünk nyári fizikatáborokat, határon túli gyerekeket is fogadunk. A napokban egy budapesti professzor mesélte, Pozsonyban találkozott egy fiatal fizikussal, aki elújságolta neki: a mi nyári táborunkban szerette meg a fizikát.

A többszörösen díjazott házaspár azt üzeni a diákoknak: a fizika egyáltalán nem olyan félelmetes tantárgy, mint amilyennek látszik. Állításukat az is igazolja, hogy diákjaik szép eredményeket érnek el különböző rangos versenyeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízi károkra szivárog a pénz

A vis maior alaptól tavasszal kért támogatás csak szivárog: belvízkárokra a megyei települések a… Tovább olvasom