Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A tandíj ellen tüntetnek egy hétig Szegeden

Szeged - Ember nagyságú bábukkal, óriásmolinókkal töltötték meg az egyetemisták a Dugonics teret, hogy egy hétig tiltakozzanak a tandíj bevezetése ellen. Holnap tömegdemonstrációt tartanak.
„Ők már nem lehetnek velünk, nekik nem volt elég pénzük" – olvasható egy fehér, ember nagyságú bábun, a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt. Tegnap megkezdődött a Dugonics téren a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának újabb tandíjellenes tüntetéssorozata.

Az egyetemisták, csakúgy, mint tavaly, a felsőoktatási részhozzájárulás (fer) ellen tiltakoznak, amely az államilag finanszírozott alapképzésben 2008-tól évi 105 ezer forint, a mesterképzésben évi 150 ezer forint lenne.
– Szegeden hagyománya van a tiltakozásnak, büszke vagyok, hogy idén is innen indul az országos demonstráció – fogalmazott Török Márk, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, utalva a MEFESZ 1956-os megalakulására is.

A 34 fehér és fekete, bútorlapból készült bábut a gyalogosok közlekedési útvonalán helyezték el, így a járókelők figyelmét is felhívják arra, szerintük igazságtalan döntés a tandíj bevezetése.

Az utcakőre mintegy kétméteres, stilizált csekket fektettek, Tüntető FERenc aláírással, 105 ezer forintos befizetéssel. Címzettje a „Magyar Állam". „Tudtad, hogy te magyar egyetemista fizeted Európa egyik legmagasabb tandíját?" – kérdik az egyik óriásmolinón. Saját gyűjtésünk szerint is jogosan (lásd keretes írásunkat): csupán Nagy-Britanniában (1 millió 155 ezer forint), Hollandiában (385 ezer) és Svájban (200 ezer) magasabb a képzési hozzájárulás – ráadásul ezekben az országokban tekintélyesebb az átlagkereset.

Az EHÖK szerint a hallgatók 15 százalékát érintő tandíjmentesség sem valósul meg a későbbiekben, ugyanis egyetlen felsőoktatási intézmény sem élt azzal a kormányrendeletben biztosított lehetősséggel, hogy saját bevételei terhére mentességet adjon a diákok egy részének.
Török Márk azt is közölte, holnap 18 órakor a rektori hivatal előtt tömegdemonstrációt tartanak, ügyelve arra, hogy se politikai pártok, se politikai jelképek ne jelenjenek meg.

27-ből 13 az EU-ban

Az Európai Unió hivatalos állásfoglalása szerint mára világossá vált, hogy az ingyenes felsőoktatás önmagában még nem elegendő az egyenlő hozzáférés és a maximális részvétel garantálásához – vagyis nem tiltja jogszabály a tandíj bevezetését: 13 tagállam már élt a lehetőséggel.
Nagy-Britanniában a munkáspárti kormány 1998-ban intézménytől és képzési területtől független, egységes tandíjat vezetett be, amelynek törlesztését azonban utólag, a munkába állást követően kell megkezdeni. A felsőoktatási intézmények a hallgatói hozzájárulást háromezer fontig szabadon állapíthatják meg, vagyis a tandíj lehet akár 1 millió 155 ezer forint is.

Litvániában 2002 óta fizetős a felsőoktatás: a tandíj egy évre 80 ezer forint. A diákok mintegy felének állja az állam tanulmányi költségeit. Amennyiben egy állami finanszírozású hely megürül, a tandíjat fizető diák pályázhat a helyre, de csak jó tanulmányi eredménnyel.

Németországban évek óta napirenden van a tandíj kérdése: több tartományban próbálták fizetőssé tenni a felsőoktatást, ám a diákok óriási ellenállásába ütköztek. Ezek ellenére hét tartomány (például Bajorország, Észak-Rajna-Vesztfália vagy Hamburg) bevezette a hosszú távú tandíjat, amit a hallgatóknak abban az esetben kell fizetniük, ha túllépnek egy bizonyos időtartamot (egyetem esetén 14 szemesztert) a képzés elvégzésében. Vesztfáliában pedig már minden hallgatónak kell tandíjat fizetnie, félévente 500 eurót, azaz 130 ezer forintot.

Ingyenes viszont a diploma megszerzése a skandináv országokban, Máltán, Cipruson, Luxemburgban, Szlovákiában, Spanyol-, Ír-, Lengyel- és Görögországban. Csehországban pedig csupán ötezer forintnak megfelelő beiratkozási költség terheli a hallgatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Szegeden is vásárolhatunk hibrid autót

Nyugat-Európában és a tengerentúlon sokan hibrid autóra cserélték a benzinfalóikat. Magyarországon a… Tovább olvasom