Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A tandíj kimaradt a felvételi tájékoztatókból

Nem szerepel a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban, hogy az egyetemek és főiskolák államilag finanszírozott szakjain mennyi tandíjat kell fizetni. Ezt még a Szegedi Tudományegyetemen sem tudták megmondani. Mindenki egy miniszteri rendeletre vár, ami még nem jelent meg.
Hiába veszik a kezükbe a napokban a tizenkettedikes diákok a 2007-es felsőoktatási felvételi tájékoztatót, ebben nem szerepel, hogy az egyes felsőfokú intézményekben mennyi lesz a tandíj. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ tájékoztatójában az szerepel, hogy az idei felvételizőknek figyelembe kell venniük azt is, hogy ha 2007 szeptemberében kezdődő államilag támogatott alap- vagy mesterképzésre veszik fel őket, akkor a második évfolyamtól – tehát 2008 szeptemberétől – képzési hozzájárulást kell fizetniük. A hozzájárulás összege alapképzésben évi mintegy 105 ezer, mesterképzésben pedig 150 ezer forint. Ezektől az összegektől az intézmények az egyes szakokon akár ötven százalékban is eltérhetnek. Előfordulhat tehát az is, hogy az egyes intézményekben több tízezer forinttal drágább lesz ugyanaz a képzés, mint máshol.

Három szegedi középiskola – Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium – igazgatója szerint a felvételi előtt álló diákokban még nem tudatosult, hogy az államilag finanszírozott felsőoktatási képzésben a tandíj alapján szelektáljanak.

Időzavar

A Szegedi Tudományegyetem sajtószóvivője, Keczer Gabriella elmondta: azt várják, hogy a felsőoktatási törvény azon végrehajtási rendelete megjelenjen, amely szabályozza a tandíj kereteket. Csak ezután tudják kiszámolni, hogy az egyes szakokon mennyi lesz a tandíj. Megígérte: ha kezükbe kerül a rendelet, az egyetem vezetése mihamarabb döntést hoz és a leggyorsabb úton, mindenféle fórumon tájékoztatja a diákokat. A jelentkezési lapokat a középiskolás diákoknak február 15-éig le kell adni. Az oktatási és kulturális minisztérium sajtóosztályán megtudtuk, az érintett kormányrendelet várhatóam 2007. február elején jelenik meg.

Dobi János, a Ságvári gimnázium igazgatója szerint azt korábban is megfontolták a gyerekek, hogy távolabbi államilag finanszírozott egyetemet vagy a helyi felsőoktatási intézmény költségtérítéses szakát jelöljék meg kedvezőbb helyen. A szülőkkel együtt ugyanis kiszámolták, hogyan járnak jobban. A Kőrösy szakközépiskola igazgatója, Kiricsi Imréné viszont azt emelte ki, hogy a tandíj bevezetését követően egyre több olyan szervezetre lenne szükség, amely pályázatokat hirdetne a jól tanuló diákoknak. Ezáltal nem kellene azon gondolkodni, hogy melyik intézményben kisebb a tandíj. Érzése szerint a tanulók még nem a tandíj mértéke alapján fognak dönteni. Radnótis kollégája, Gál Béla is azt hangsúlyozta, hogy intézményükben a diákoknak azt sulykolják: elsősorban azt a szakot válasszák, amiben kedvüket lelik és a megélhetést biztosítottnak látják. Mindhárom vezető kijelentette: a felsőoktatási tájékoztatót még nem látták, és írásos tájékoztatójuk sincs az egyetemek államilag finanszírozott szakjainak díjszabásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsüzemben a kifőzdék

A hosszú ősz és a remek gyümölcstermés miatt óriási forgalmat bonyolítanak le a Szeged környéki… Tovább olvasom