Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A tanú Csapó mellé állt

Az a jegyzőkönyv igaz, amelyben a használt koporsók eladásáról esik szó – állítja Bezdán Bertalan. A Szegedi Testamentum Temetkezési Kft.-től elbocsátott férfi először súlyos szabálytalanságokat tárt fel, majd visszavont mindent. Első alkalommal Csapó Balázs, a szegedi önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja, másodszor Hódi Lajos a temetkezési cég igazgatója készítette a jegyzőkönyvet.
Bezdán Bertalan az első jegyzőkönyvben elmondott állításaihoz tért vissza. Fotó: Segesvári Csaba
Az a jegyzőkönyv igaz, amelyben a használt koporsók eladásáról esik szó – állítja Bezdán Bertalan. A Szegedi Testamentum Temetkezési Kft.-től elbocsátott férfi először súlyos szabálytalanságokat tárt fel, majd visszavont mindent. Első alkalommal Csapó Balázs, a szegedi önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja, másodszor Hódi Lajos a temetkezési cég igazgatója készítette a jegyzőkönyvet.

A Csapó-féle jegyzőkönyv a hiteles – állítja a „koronatanú". Bezdán Bertalan tegnap megerősítette a temetkezési szabálytalanságokról szóló állításait. Mint lapunkban megírtuk, az első jegyzőkönyvet Csapó Balázs, az önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja készítette. Ebben súlyos szakmai szabálytalanságokról esik szó a város temetkezési cégénél. Ezek után Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. igazgatója is fölvetetett egy jegyzőkönyvet, amelyben a Csapó által idézett Bezdán Bertalan visszavonja kijelentéseit.

Az ópusztaszeri tanyán élő férfi mindezek után mégis azt állítja: a Csapó által leírtak az igazak. Szívesen fogadja az újságírókat, még kávéval is kínálna. Anyósa közben megmutatja a tanyaudvart, megnézzük a disznókat az ólban, a gyöngyösöket; néhány pulyka nyújtogatja vörös lebernyeges nyakát felénk. Közben Bezdán Bertalan olyanokat mesél, hogy „az elhunytat odahozták, a halottat áttették, és a koporsó el lett adva".

Az igazgató vezetett

Megkérdeztük Bezdán Bertalan állításairól Hódi Lajost is. A Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. igazgatója azonban nem kívánt lapzártánk előtt válaszolni a kérdéseinkre, mert épp autót vezetett. Azt mondta, csak este tud beszélni az ügyről. Csak annyit közölt: egy hete jártak kinn Bezdánéknál, ahol egykori dolgozójuk elmondta, bánja a Csapónak tett nyilatkozatát és visszavonja azt. Hódi korábban még arról is beszélt, hogy Bezdán Bertalant többször ittasan találták munkaidőben, a súlyosan beteg férfit ezért kellett elbocsátani a cégtől.

Bezdán Bertalan utána placentákról beszél. Meg is kérdezi, hogy tudjuk-e, mi az. Úgy mondja, hogy ezeket a „műtéti készítményeket" a kórház vödrökben küldi el; de nem a kemencébe kerültek, hanem a kukába dobták.

A homokos tanyaudvaron csibéket vezet el mellettünk a fekete kotlós, miközben megtudjuk, hogy a boncolásnál keletkezett szennyvizet búvárszivattyúval nyomták ki a kerítésen kívülre.
– Amit a Csapónak mondott, az az igaz – erősítgette anyósa is. – Elolvastuk a Délmagyarban a cikket, hogy „Csapó lecsapott Hódira", és akkor jelentkeztünk nála.

A férfi azt fejtegeti, hogy kinn járt a temetkezési vállalat igazgatója és ügyvédje is a tanyán. Ekkor hagyta jóvá a második jegyzőkönyvet, amelyben gyakorlatilag visszavonja a szabálytalanságokat fölsoroló elsőt. Azt mondja, azért írta alá a kijelentéseit visszavonó iratot, mert ígérték neki, hogy visszamehet Tápéra, a temetőbe dolgozni. Kérték, hogy az előző jegyzőkönyvet tépje el, de nem tette.

Bezdán Bertalan azt mondja, nem akart nagy botrányt kavarni, de sikerült.


A Csapó–Hódi csata

A jegyzőkönyvháborúnak többéves előzménye van. Az önkormányzat alkalmazásában álló Csapó Balázs Botka László polgármestertől kapott megbízólevelet, és ennek birtokában vizsgálódott a város temetkezési cégénél. Először gazdasági-pénzügyi visszaélések gyanúját vetette föl. Feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, de az ügyészség szerint a bűncselekménygyanús ügyek elévültek. Ezután juttatta el a Bezdán Bertalan állításait tartalmazó jegyzőkönyvet a város vezetőihez. Csapó a férfi nyilatkozata kapcsán javasolta a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. igazgatójának felmentését. A város vezetői nem foglalkoztak az üggyel, az két ember viszályának minősítették. Csapó tegnap közölte, hogy Hódit följelentette az ügyészségen, a munkaügyi felügyeletnél, a tisztiorvosi szolgálatnál és az adóhatóságnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom