Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A tanyai tanító: lámpás

A Klebelsberg-típusú öttömösi Petróczy-iskolában kezdte tanítói pályáját Bakos Balázs. A szegedi tanítóképzőben diplomázó fiatalember példája nyomán pedagógusnak állt felesége, Ida is. Pályájuk Mórahalmon zárul, miközben két lányuk közül az egyik egyetemi oktatóként, a másik óvónőként folytatja a szülők hivatását.
Bakos Balázs és felesége, Ida is magáénak mondhat egy-egy levelet a mórahalmi Tanítók fáján. Fotó: Segesvári Csaba
– A rátermettségi vizsgán való megfelelés jelentette a belépőt a hároméves, főiskolai rangú szegedi tanítóképzőbe – emlékszik hatvanas évekbeli diákságára a most már nyugdíjas pedagógusként a mórahalmi kollégiumot igazgató Bakos Balázs. – Hamar kiderült, ki tudja lekötni a diákok figyelmét, vagyis ki ért a gyerekek nyelvén.

Az Algyőről elszármazott Bakos Balázs feleséget a Tisza-parti faluban talált, ott volt „gyakorlóiskolás", de a pedagógus hivatás szépségeire példát a szegedi alsóvárosi általános iskolabeli tanítói – Nyéki Feri bácsi, Alacs Margit tanító néni – mutattak.

– Ásotthalom egyik tanyai iskolájában, az Iroda soriban kezdtem a pályám. Nősülés után az öttömösi Petróczy-iskolában kaptunk szolgálati lakást. Ebbe a „négy tanerősnek" nevezett iskolában délelőtt és délután is tanítottunk, esténként pedig a felnőtteket – idézi a múltat Bakos Balázs.

– Öttömösön születtek a lányaink, ott szerettem meg a pedagógusi hivatást – kapcsolódik a beszélgetésbe a feleség, Ida. – A pécsi tanárképző főiskolán azért épp a magyar–orosz szakot végeztem el, hogy a tanyai gyerekek is szaktanártól tanulhassák anyanyelvük és az idegen nyelv szépségeit.

– A tanítás mellett délutánonként a feleségem kézimunka szakkörön foglalkozott az asszonyokkal, én filmvetítést tartottam. Mert a szülőkkel is szoros volt a kapcsolat, tisztelték a tanítót. Mi pedig, ha kellett, kérvényt írtunk, vagy telefonáltunk a hivatalba, ha úgy adódott, akkor fájdalom- és lázcsillapítót adtunk a doktor megérkezéséig a betegnek. Akkoriban a tanyai tanító volt a környék lámpása – összegez Bakos Balázs. – Népesebb volt a tanyai iskola, mint a falubeli, mert száznál is több gyerek érkezett közelről és távolról. De a politika beleszólt az életünkbe: a külterületi iskolákat bezárták, a tanyákat elnéptelenítették.

Tanítók fája

Mórahalmon 1997 óta az iskola előtt álló fa szépvonalú törzséből kinyúló ágakon a levelek egy-egy tanítóra emlékeztetnek azok közül, akik 1853 óta az írás, az olvasás és számolás titkait tárták föl, szépre és jóra nevelték az itteni gyerekeket. Mórahalmi mintára áll a Tanítók fája Öttömös, vagy az erdélyi Hargita megyebeli Etéd iskolája előtt is.

A faluba kerültek tanítani. Aztán a férj Ruzsa iskolájának igazgatójaként, később Mórahalom tanácsa osztályvezetőjeként is visszavágyott a katedrára. Végül a kilencvenes években ismét egy tantestületben, immár a mórahalmi iskolában tanítottak.

– Megváltoztak a körülmények, az emberek, így aztán módosult a tanítók helyzete is. De az nem változott, hogy a pedagógus nemcsak az osztályteremben a gyerekek körében, hanem viselkedésével, beszédével, öltözködésével, szabadidejének eltöltésével, még a családi életével is tanít – véli Bakos Balázs, aki tavaly feleségével együtt elnyerte az ifjúsággal kiemelkedő módon foglalkozók mórahalmi elismerését, a Márciusi-díjat. – Nyugdíjba vonultam, mint a nejem. Ő már csak az unokáinkkal foglalkozik. De én mégsem tudtam elhagyni a pályát: elfogadtam a felkérést, visszamentem a mórahalmi kollégium vezetőjének. Úgy gondolom, aki a pedagógus hivatást választja – mint a mi lányaink, akik közül az egyik Németországban egyetemi oktató, a másik Mórahalmon óvónő –, annak alázattal kell végeznie a munkáját, de elmondhatatlanul sok örömben és sikerélményben lehet része.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom