Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A Tátra és a Fátra szlovák festője

A szlovák táj mítoszának és életének festőjeként tartják számon az 1971-ben elhunyt Martin Benka festőművészt, akinek Szlovákhon címmel tegnap nyílt kiállítása a szegedi Kass Galériában.
A szlovák képzőművészet egyik legjelentősebb egyénisége volt a 20. század első felében az 1888-ban született Martin Benka, aki Prágában tanult a jeles tájképfestő, Alois Kalvoda magániskolájában. Már első korszakában, az 1910-es években is nagyméretű szecessziós tájképeket festett. A '20-as években készült monumentális sorozata, amely szülőföldjéről és életének mítoszairól szól. A szlovák táj, a Tátra és Fátra annyira lenyűgözte szépségével, hogy mindig hű maradt hozzá, és a tájképek egész életművét végigkísérték. Benka építészettel is foglalkozott, grafikákat, könyvillusztrációkat is készített, sőt még hegedült is. A Kass Galériában kiállított tájképein keresztül egyfajta képzeletbeli utazást tehet az érdeklődő Szlovákia hegyes-dombos vidékein.

– A Tátráról és az egészséges szlovák hazaszeretetről szól Martin Benka művészete. Míg nálunk a nacionalizmus negatív formában jelenik meg, a szlovákoknál ennek a kismesternek a megbecsülésében is érezni: pozitív áramlatok hatnak. Szlovákia egy feltörekvő ország, náluk a népművészethez és a múlthoz való hozzáállás is más, mint Magyarországon – mondta Kass János Kossuth-díjas grafikusművész a galériájában tegnap nyílt kiállítás kapcsán, amely november 13-áig tekinthető meg a Vár utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom