Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A távmunka nagyon jó dolog, csak nincs

Szeged - Magyarországon és Kelet-Európában nem terjed olyan gyorsan ez a munkamódszer, mint az EU nyugati felén. A cégek bizalmatlanok. Pénzt keresni az interneten is valódi munkával lehet.
A távmunka jó a munkavállalónak, és jó a munkaadónak is. Az alkalmazott nem fogyasztja az áramot, a vizet, de még a papír kéztörlőt sem a munkahelyén, foglalkoztatásához pedig nincs szükség nagy irodákra, hiszen otthonról dolgozik, vagy ahonnan akar. A munkavállaló életében kevesebb a stressz, otthoni környezetben, senki által meg nem zavarva teheti a dolgát.

Magyarországon és Kelet-Európában mégsem terjed olyan gyorsan ez a munkamódszer, mint az EU nyugati felén. A cégek bizalmatlanok.

A távmunkával kapcsolatban rengeteg tévhit él és terjed az álláskeresők körében. Sokan azt hiszik, a távmunka azt jelenti, hogy félkézzel, a gyerek büfiztetése és elaltatása között el lehet végezni a feladatokat, vagy hogy bármilyen végzettséggel neki lehet vágni. Az otthon végezhető munkát ajánlók nagy része is ezt akarja elhitetni az álláskeresőkkel.

Sokan állítják, hogy például e-mailek továbbításával sok pénzt lehet keresni. Az ilyen ajánlatokat a komolyabb távmunka-közvetítő oldalak nem is veszik fel adatbázisaikba, sőt feketelistát is találhatunk a világhálón, amelyen azok az ajánlatok szerepelnek, amelyek biztosan valamilyen átverést takarnak. A valóságban a cégek leginkább képzett, speciális szakterületen jártas munkaerőt keresnek: fordítókat, grafikusokat, könyvelőket, programozókat vagy akár újságírókat – ez derül ki a kínálatból.

Magyarországon ennyire azért nem működik jól a távmunka...
Magyarországon ez csak keveseknek adatik meg...

Napi 2–3 órával plusz 70 ezer forint?

Pápai Csaba a Napi Gazdaság újságírója. Munkahelyére naponta bejár, de amikor a munkanap másoknak véget ér, ő új műszakot kezd, napi 2–3 órát dolgozik még, miután hazaér. Munkaadói általában nagy cégek, amelyeknek szakszövegeket kell angolról magyarra és szükség szerint magyarról angolra fordítania. Csabát két munka közt telefonján értük el.

- Jelenleg egy 70 oldalas kezelési útmutatót fordítok egy szoftverhez. Három hét alatt kellett vele elkészülni, hamarosan befejezem. Határidőre
természetesen. Ez nagyon fontos. Ha csúszik az ember, megbízhatatlannak találják, és akkor soha többé nem fogják keresni. Ez nem hagyományos munkaviszony. Megbízási szerződéssel dolgozom, bármikor vége lehet. Fontos a jó renomé – mondja, amikor jelenlegi feladatairól faggatjuk.

Az EU és a távmunka – eltolódó arányok

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Távmunka Tanácsának adatai alapján az EU-ban a munkavállalóknak mintegy 14 százaléka távmunkás. Az élen Hollandia áll, ahol a munkavállalók 28 százaléka távmunkából él. A hollandokat követik a finnek és a dánok, ahol a munkavállalók alig
kevesebb mint egy negyede nem jár be nap mint nap dolgozni, hanem az internet révén gyakorlatilag bárhonnan képes elvégezni a feladatait.
Magyarországon a távmunkában dolgozók aránya messze alatta marad az EU átlagának, mindössze néhány százalék. A szakminisztérium álláspontja szerint ennek elsődleges oka, hogy a cégek elzárkóznak az új foglalkoztatási forma elől, mondván, hogy nehézkes a munkaszervezés, nincs meg a kellő bizalom, ha a kolléga nem jár be minden egyes nap egy munkahelyre.

– Mindenképpen érdemes legalább egyszer személyesen is találkozni a majdani megbízóval, látni, hogy ki akar foglalkoztatni, kicsit utánajárni esetleg, és nagyon fontos, hogy mindig kössünk szerződést – javasolja Pápai Csaba, aki 5 éve fordít szakszövegeket távmunkában. – Korábban én is beleestem abba a hibába, hogy jóhiszeműen elvégeztem a munkát mindenféle előzetes szerződéskötés nélkül, de többször előfordult, hogy nem fizettek ki. Ma már nem megyek bele ilyesmibe.

Nagy a bizalmatlanság a távmunkások iránt, sok cég fél, hogy a munkát félbehagyva elillannak az emberei, ha nem ülnek bent állandóan, vagy nem végzik el a feladataikat, ha nem tartja rajtuk valaki a szemét, de munkavállalói oldalról is vannak fenntartások – magyarázza a gyakorlott távmunkás. – Általában kevesebbet fizetnek egy távmunkásnak, mint azoknak, akik egy irodában dolgoznak, de megéri csinálni. Havonta 50–70 ezer forintot kereshetek a fizetésemen felül, és szinte mindig van feladat. Az elején kicsit nehézkesebben ment, a lehetőségeket fel kellett kutatni, de ma már megtalálnak az ajánlatok. Egy évben legfeljebb egy-két olyan hónapom van, amikor nincs pluszmunka – összegez az online újságíró-fordító.

Megpróbáltuk

Távmunkát, az interneten végezhető munkát természetesen az interneten kell keresni. A hagyományos módokon kutatva az állásokat hamar csalódunk. Ha a „gyors meggazdagodást" ígérő ködös ígéreteket figyelmen kívül hagyjuk, a látszólag végtelen lehetőségekből szinte semmi sem marad, csak a kíméletlen tények. Bérszámfejtőként, könyvelőként alkalmaznának távmunkásként, adatrögzítéssel kínálnak minket a hirdetésekben, ám az olcsó internetes csalások tengerében sajnos alig akad komoly ajánlat. Százból egy. Hosszas böngészés után végül egy szövegírói munkára csapok le.

– Sajnos már elkelt – mondják érdeklődésünkre, de szlovénról magyarra fordíthatnék elektronikai cikkek használati utasításait. Sajnos nem beszélek szlovénül. A szerb vagy a horvát még menne, de olyan ajánlat most nincs. A nevemet felírják, hátha lesz még lehetőség.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. merenge 2009. április 28. 23:07
  „Mi a munka?:) Nálam amihez megfelelő végzettség és gyakorlat szükséges. Az MLM és hasonló gagyiság csak piramisjáték(néha legalizált), semmi több. A telemarketing sem több.”
 • 39. istvant 2009. április 27. 12:22
  „Bálna munkája nem kamu, csak teljesítményarányos a fizetés.”
 • 38. merenge 2009. április 26. 23:44
  „frakk: te írtad:D Idézem: 5-10 Millió Ft-al érdemes elkezdeni, az évi 30% garantált. Akkor hol is az a millió?:) Ez is kb olyan, mint a balna telemarketingje:) kamu és lenyúlás:) de tuti jó üzlet lehet, ha itt reklámozzátok:D”
 • 37. floridaimagyar 2009. április 25. 19:58
  „Itt ez negyon divatos es jo. Peldaul repulotarsasagaok kozfelszolgaltatoi otthonrol kezelik a telefonhivasaokat es az e-maileket, nem kell bezninre annyit koltened sem, de meg sok mas dolgot lehet csinalni. En is csinalom ezt masodallasban es jol mukodik, keresek belole egy "kis" extra penzt. Az internet mindent kicsit felmodernizalt - mar elkezdett bejonni az internet-TV, internet - telefon, es internetes munkakbol is tobb lesz hamarosan. Hatranya - nem jon vele betegsegbiztositas, adobevallast ra meg kell csinalni, szerintem jobb ha masodmunkaban csinalod...”
 • 36. frakk 2009. április 25. 18:15
  „"Milliomosból milliomost csinálni nem trükk:)" Mondd hogy csinálnád??? tanulni szeretnék.”
 • 35. merenge 2009. április 25. 16:50
  „frakk: szólj, ha van ennyi felesleges pénzed rám, szívesen veszem. Akinek meg van, az pontosan tudja, hova tegye:) Milliomosból milliomost csinálni nem trükk:)”
 • 34. frakk 2009. április 25. 10:56
  „Nem egészen távmunkát tudok ajánlani, de adott esetben nagyon gazdaggá tehetlek. Távmunka jelleggel működik, saját bankszámládon. 5-10 Millió Ft-al érdemes elkezdeni, az évi 30% garantált.
  Singen@citromail.hu”
 • 33. merenge 2009. április 25. 09:55
  „A cikk tartalma valós. A jelenlegi helyzetet jól tükrözi. Ma Magyarországon nem divat a távmunka, de előfordul. Pedig ha a cégek számolnának, rájönnének gazdaságosabb. Nincs rezsije, nincs technikai háttérköltsége(ha csak nem akarja), teljesítményhez kötheti a kifizetést, és számos más előnye van, ráadásul pályázat útján még kaphat anyagi segítséget is.
  A valós távmunka végzettséghez, gyakorlathoz kötött. A gyakorlatot, végzettséget nem igénylő az kamu.
  10. balna: Sajnos, a telemarketing is kamu gyanús. Ez egy szép gyűjtő szó, de valójában terméket, szolgáltatást kell kiajánlani embereknek. Nagyon régóta megy, és az emberek nagyobb részének tele a puttonya vele. Én is zaklatásnak veszem, és leteszem a telefont, ha így keresnek(bár szerencsére ritka, mivel titkosított minden számom, nem véletlenül). De sok ilyen szép nevű van még. Ez mellett, ha fizetni is kell, az meg főleg átverés. Soha nem látod a pénzed vissza.
  A valós távmunkához kell végzettség, gyakorlat, és sokszor referencia is. Én dolgoztam 5 évig távmunkában, és semmi gond nem volt. Van előnye és hátránya is. Előnye: te osztod be a munkád, akkor kelsz, fekszel amikor akarsz. Hátránya: nincs szabadidőd, nincs szabadságod, és akkor keresel csak, ha dolgozol. Ez azért van, mert alkalmazottként 1-2 cégen kívül más nem alkalmaz. A cégek nagyobb része vállalkozóként dolgoztat csak, így nincs fizetett szabadságod, és szabadidőd sem.
  Van távmunka lehetőség, de csak kötött szakmákban.
  Amiben van: fordító(ez elég sok nyelven lehetséges), újságíró-szövegíró, grafikus-designer, programozó-webprogramozó.
  Kevesebb, de találkoztam már vele: home office keretében asszisztens-ügyintéző, hirdetésszervező(de ez is lakhely függő), marketinges(ez nem összekeverendő az MLM-el, mivel semmi köze hozzá), illetve adatrögzítő, ami szintén nem keverendő( itt vannak utazási irodák például, akik a neten történő információ szerzés, majd annak adatbázisban történő rögzítése egy webes alkalmazás segítségével). A többi kamu.
  Egy példa értékű eset: nem régen futottam bele ebbe. Grafikai munkára kerestek kimondottan nőket, magyar vagy török nyel tudással. Ez a munka sem nemtől függő természetesen. Érdeklődő levelemre, melyben a konkrét munka, a szoftveres háttér és egyebek érdekeltek, a következő választ kaptam: msn-en betanítják a használatát, bannereket kell készíteni, Photoshopban kell dolgozni. Ennek több szépséghibája van: a Photoshop ára 236 000 Ft volt pár hónapja, amikor néztem (olcsóbb biztosan nem lett a forint gyengűlése miatt). Ha dolgozni akarsz, ezt érdemes megvenni.A használata nem olyan egyszerű, hogy msn-en 1 óra alatt megtanítható lenne, és sokan azt sem tudják, hogy mi az a banner. Ezek után kérdeztem még a fizetésről, a hogyanról, és a kifizetés garanciájáról, a cégről. A Leyla nevű egyén(aki lehet bármi is akár) e-mailben tájékoztatott, hogy a fizetés 200-400 euró, naponta 1 bannert kell készíteni, és hónap elején van fizetés. Én akadékoskodó lévén rákérdeztem: mi a garancia arra, hogy ki is fizetik, és hogyan fizetik: bankszámla, számla ellenében, vagy alkalmazottként bejelentett formában stb. Erre Leyla nevű egyén már nem válaszolt. Biztosan nagyon nehezet kérdeztem. 1 hét múlva írtam egy levelet, hogy nem kaptam választ a konkrét kérdéseimre, és ebből kifolyólag kamu az egész. Annyi választ kaptam, hogy már 20-an dolgoznak. Ha ez igaz, sajnálom őket, mert a pénzüket soha nem fogják megkapni, ebben biztos vagyok. Sajnos, az ilyenekből sok van. Erre érdemes odafigyelni!”
 • 32. szeva2006 2009. április 25. 07:43
  „balnanak! Én már jelentkeztem nálad munkára, a szomszéd városban lakom, de az akkori feltételeid szerint a jelentkezők 99,99%-a már eleve kiesik, ki az a hülye, hogy saját költségén, egy bizonytalan lehetőségre TComos előfizetést rendel, ráadásul elég sok helyre nem is lehet ilyen szerződést kötni!”
 • 31. balna 2009. április 25. 07:31
  „Telemarketing. pigoker@indamail.hu”
 • 30. maradando 2009. április 25. 02:42
  „Magyarország lakosságának közel 10% százaléka kapja Táv-munkáért a segélyt.Tájára sem megy ahol kötöttség van.Internet se kell !Postás útján tartja a kapcsolatot a bér kifizetöjével.Anyanyelvi szinten beszéli a magyart és a lovárit,kézjelekkel is nagyon jól megérteti magát.Nálunk még ez a jelen !”
 • 29. Mignon 2009. április 25. 00:50
  „Tavmunka. Lehet angol-nemet-magyar forditokat is keresnek.
  Hogy lesz az fizetve?
  Soronkent?

  Erröl eszembe jut Goethe esete a weimari udvarban.
  A Herceg mondta a költö fejedelemnek:
  -Ugyan, irjon mar egy regenyt! Minden soraert 1 Tallert kap!!

  Goethe belefogott a regenyirasba, amelyben a sorok (parbeszed), igy nezett ki:

  -Igen
  -Nem!
  -Hat, miert?
  -Nem tudom!
  -De, megis?!
  -Ki tudja...
  -Ön?
  -En, nem! stb.,stb.

  8 sor= 8 Taller!!!”
 • 28. Rkati 2009. április 24. 22:27
  „10. hozzászólás balna 2009.04.24. 14:09
  Ha olvassa a hozzászólásokat, kérem írja meg hol lehet jelentkezni és milyen munkáról lenne szó. Engem is nagyon érdekel!”
 • 27. BSC 2009. április 24. 22:05
  „flex: bezzeg ha egy sikeres zepteres, vagy avonos lett vóna...”
 • 26. flexsnake 2009. április 24. 21:40
  „http://kocsmaterkep.freeblog.hu/tags/wifi/

  Csak hogy konkrétum is legyen”
 • 25. flexsnake 2009. április 24. 21:39
  „20. nem sok kocsmát ismersz akkor :D Van szegeden is olyan hely ahova lehet vinni a zsebvilágot.
  Az mlm cikk akkor pont arra volt jó amire készült, semmire.

  Mondjuk egy kőműves vagy egy hídépítő nehezen vállal otthon végezhető munkát : d Vagy egy patológus :D”
 • 24. szeva2006 2009. április 24. 21:11
  „balnanak üzenem, ha valóban tényleges munkát tud a cége nyújtani hirdesse meg konkrét megnevezéssel és egy munkatársa már biztos lesz! Az a baj, hogy mindenki csak beszél a távmunkáról, de még az ügyfélszolgálati munkákat is csak a fővárosba telepítik, noha itt a Dél Alföldön lényegesen olcsóbb munkaerőhöz juthatnának és legtöbbször fölöslegesen túlképzett embereket keresnek. Kormányunk milliókat fordít a távmunka népszerűsítésére, de ebből is csak az úgynevezett "Tanácsadó Cégek" szedik meg magukat. No meg egy-két újságíró leírja a sablonos szöveget, amivel teli a Nett, és így megvan egy-egy töltelék cikk ő meg megkapja érte a kis pénzecskéjét.”
 • 23. comet 2009. április 24. 21:10
  „a bálna mintha elúszott volna.”
 • 22. persona 2009. április 24. 19:13
  „Ha nem gyöngyöt kell fűzni, engem is érdekel..:D”
 • 21. kollarg 2009. április 24. 18:29
  „10-es cégvezetőnek üzenem, ha valóban keres munkatársat otthonról, az engem is érdekelne.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László és Kósa Lajos közös javaslatot tett

Szeged - A politikai berkekben nagy visszhangot kiváltó összefogást a két legnagyobb megyei jogú város első embere is példamutatásnak tekinti. Tovább olvasom