Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A távoltartás csak harminc napra szól

A távoltartási törvény néven elhíresült rendelkezés alapján megtiltható, hogy az agresszív családtag megközelítse azokat, akiket korábban bántalmazott. A bíróság 10-30 napos tiltást rendelhet el. A rendőrségi szakpszichológus és a nők elleni erőszakért küzdő egyesület munkatársa eltérően vélekedik az új törvényről.
A július 1-jén hatályba lépő törvény szerint a rendőrségnél vagy a bíróságnál folyamatban lévő büntetőügyek esetében a bíróság megtilthatja, hogy a bántalmazó megközelítse családtagjait.
– A távoltartás azt jelenti, hogy az elkövetőnek 10-30 napig távol kell tartania magát a sértett lakó- és munkahelyétől, az orvosi rendelőtől, ahová a sértett jár – magyarázta a jogszabályt Maráz Vilmosné, a Szegedi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője. – Ha a bántalmazott gyermek, akkor a bántalmazó nem mehet a gyermek iskolája közelébe sem. Akit távoltartásra köteleztek, nem veheti fel a kapcsolatot a sértettel sem személyesen, sem telefonon. Fenyegető magatartásnak minősül, ha a távoltartásra kötelezett például a gyermek iskolájánál várakozik, vagy feltűnik felesége, élettársa munkahelye közelében. Ez egyben a távoltartás szabályainak megszegését jelenti. Ilyen esetben pénzbírsággal sújtható, s akár az előzetes letartóztatása is elrendelhető.

Schaádné Dr. Zámolyi Judit rendőrségi szakpszichológus úgy véli: a családon belüli problémákat csak komplexen lehet szemlélni. – A távoltartás elrendelése ad egy lehetőséget a sértettnek arra, hogy a szociális ellátórendszer segítségével újrarendezze az életét. Fontos az is, hogy a másik fél ne szegje meg a szabályt, és kapja meg a lehetőséget arra, hogy – akár szakember segítségével – változtathasson korábbi életformáján, magatartásán, hiszen a családot nem lehet szétszakítva kezelni – mondta a szakpszichológus.

A távoltartás intézménye

A távoltartás elrendelését kérheti az ügyész, a magánvádló, a pótmagánvádló, a sértett, a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes sértett törvényes képviselője, valamint a bántalmazóval közös háztartásban élő kiskorú személy törvényes képviselője. A távoltartást a bíróság abban az esetben rendelheti el, ha valaki ellen szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folyik az eljárás, vagy ha a bíróság az előzetes letartóztatást nem tartja szükségesnek, ám a bűncselekmény jellegére, az elkövető korábbi magatartására, a sértett és az elkövető korábbi viszonyára tekintettel feltételezhető, hogy a bántalmazó a sértetett megfélemlítené, aki ennek hatására visszavonná feljelentését. A távoltartás elrendelése abban az esetben is indokolt, ha lehet tartani attól, hogy a bántalmazó megismétli a korábban elkövetett bűncselekményt.

A Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) munkatársa, Tóth Györgyi viszont úgy véli: látszatmegoldás született, annak ellenére, hogy az évek során felhívták a figyelmet a bevált nemzetközi gyakorlatra. – A törvény szövege rendkívül pontatlan, például nincs benne meghatározva a távolságtartás mértéke. A törvénybe a „karnyújtásnyi távolság" is belefér. Azt sem határozza meg a törvény, hogy az elkövető hogyan fog értesülni a távoltartásról, nem biztos, hogy átveszi például a tértivevényes levelet – mondta. Ám ezek csak formai hibák, ennél sokkal lényegesebb, hogy a rendelet büntetőeljáráshoz köti a távoltartás elrendelését. Tóth Györgyi szerint a bántalmazott nők jelentős része nem tesz feljelentést, az ő esetükben tehát nem lehet távoltartást elrendelni a bántalmazó ellen.

A jelenlegi törvénnyel viszont nem alakul ki minden esetben az az élethelyzet, amikor a bántalmazott nők és gyerekek biztonságban érezhetik magukat – pedig a távoltartás törvényének éppen ez lenne a lényege. A NANE munkatársa a nagyon jól működő osztrák törvényt hozta fel példaként: a szomszédos országban a rendőr a helyszínen elrendelheti a tíz napig tartó távolságtartást. A jelenlegi szabályozásból hiányzik az azonnaliság, ami biztonságot ad a bántalmazottnak, és megelőzheti a további bántalmazásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalokat várnak önkéntes munkára

Március 20-áig ajánlhatnak munkát a szociális, kulturális és egészségügyi intézmények, közhasznú… Tovább olvasom