Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

A Télapó-daloktól a püspökjátékig

A tűzoltóparancsnok munkatársainak vásárol ajándékot saját neve napján, az édesszájú zenész-tanárt Mikulás-énekekkel köszöntik. Bár a mai nap télapókról, krampuszokról és édességekről szól, a Miklósoknak – névnapjuk miatt – külön ünneplés jár.
Kiszin Miklóst az édességen kívül dalokkal köszöntik névnapján. Fotó: Segesvári Csaba
Kiszin Miklóst tanítványai rendszerint Mikulás-dallal, zenésztársai Télapó-nóták szvinges változataival lepik meg december 6-án. – Ez is mutatja, hogy a Miklósokat nem lehet elválasztani a Télapótól. Régebben gondolkodtam azon, talán jobb lenne, ha külön lenne a két esemény, többször kaphatnék ajándékot, de mára teljesen kibékültem a helyzettel – magyarázta a Deák gimnázium énektanára. A Molnár Dixieland Band nagybőgőse elárulta, náluk ezen a napon az édesség a jellemző ajándék, amit nem is bán, hiszen nagyon szereti a jó minőségű csokoládékat. – Az idősebb fiamat is Miklósnak hívják, de a nagyobb ajándékokkal mégsem a dupla ünnepen, hanem karácsonykor lepjük meg egymást – fedte fel a családi tradíciókat.

Szabadságon lesz a mai napon Dudás Miklós szegedi tűzoltóparancsnok, de nem azért, mert a Mikulást várja izgatottan otthonában. Névnapja esik egybe az egyetemes ünneppel, de mint mondja, nem zavarja a kettősség. Nyáron még a Mikulás szülőhelyére, a törökországi Myrába is ellátogatott, ahol a Szent Miklós-bazilikában a püspök szerencsét hozó szarkofágját is megsimogatta. Elárulta, ekkor végképp megbékélt azzal, hogy névnapját a Télapóval kell megosztania.

Püspökjáték

A nyugati világban Santa Claus, nálunk pedig Mikulás néven ismert Szent Miklós püspök szokása volt, hogy névnapjának előestéjén, december 5-én megajándékozta a szegény diákokat. Az ártatlan gyermekek napján előadott püspökjátékból bontakozott ki a közismert Mikulás-ünnep: a gyermekek meglátogatása, kikérdezése és megjutalmazása. Mint a negyedik századig oly sokan, Szent Miklós püspök is a keresztény üldöztetéseknek esett áldozatul – Rómában végezték ki.

– A névnapot azért fontosabb eseménynek tartom, amire kellőképpen készülök. A családom már felköszöntött, hét végén a barátok, Mikulás napján a kollégák ünnepelnek meg. A szabadságot éppen ez utóbbi miatt vettem ki – magyarázta Dudás Miklós. Az ezredes úgy tartja, névnapján nem illendő üres kézzel bemenni a tűzoltóságra, ezért munkatársait édességekkel lepi meg, akik „boldog névnapot" felkiáltással köszönik meg figyelmességét. – Nemcsak a névnapom, a foglalkozásom is összekapcsolható a Mikulással, hiszen a Télapó kéményen ereszkedik le a lakásokba. Néha a tűzoltóknak is valami hasonlót kell csinálniuk – világított rá a Miklós-Mikulás-tűzoltó hármasságra az ezredes.

– Büszke vagyok a nevemre, ami úgy gondolom, teljes mértékben illik hozzám. Külön öröm, hogy az én szentemre vár az összes gyerek a világon – utalt Horányi Miklós főügyész arra, semmilyen féltékenység nincs benne, hogy névnapját a Télapóval kell megosztania. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze bevallotta, nem igazán barátja az édességeknek, de rettenetesen tud örülni azoknak a teljesen felesleges dolgoknak, amikkel rendszerint Mikulás napján ajándékozzák meg hozzátartozói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom