Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A temető helye üres, Deákváros nem épül

A tervekkel ellentétben 2005-ben nem kezdődött el a Deákváros lakópark építése a volt Gyevi temető helyén. A további elképzelésekről tegnap hiába próbáltunk meg kérdéseket feltenni a tulajdonos OTP Ingatlan Rt. ügyvezető igazgatójának, nem kaptunk választ. A terület még a városi sportuszoda felépítésére is alkalmas lehet.
Itt épülne Deákváros. Fotó: Segesvári Csaba
A 2004-ben felszámolt és eladott volt Gyevi temető területén az eredeti elképzelések szerint 2005 végén már a Deákváros lakópark első 30-50 lakásának kellett volna állnia. Építkezésnek azonban még ma sincs nyoma.

A tervekkel kapcsolatban 2004-ben Korda Péter, az OTP Ingatlan Rt. ügyvezető igazgatója azt mondta el lapunknak, hogy az egyhektárnyi területen 10 milliárdos beruházással lakóparkot építenek a temető helyére. Négyszáz lakás, öt-hatszintes házak ütemezett átadásáról beszélt akkor, mivel nem tűnt praktikusnak, hogy ekkora mennyiségű otthont egyszerre zúdítsanak rá a város ingatlanpiacára. Ezért hangsúlyozta, hogy 2005 végére csak 30-50 lakást kínálnak fel a vásárlóknak. Szeged leendő új negyedének nevet is adtak: a tervekben a lakópark Deákvárosként szerepelt. Takács Máté építész zárt tömböket tervezett – süllyesztett garázsokkal és a földszinten szolgáltató jellegű üzletekkel.

A lakópark 30–50 lakásának már tavaly el kellett volna készülnie, építkezésnek azonban nyoma sincs. Fotó: Segesvári Csaba
Mivel a szegedi ingatlanpiac vásárlóereje a Gyevi temető felszámolása óta eltelt két évben tovább csökkent, a városban lábra kapott híresztelések szerint nem kizárt, hogy az OTP Ingatlan Rt. elállt lakópark-építési szándékaitól. Meg nem erősített információink szerint nem elképzelhetetlen, hogy a beruházó megválik a területtől. Szerettük volna megkérdezni Korda Pétert a tulajdonosi szándékokról, de az ügyvezető igazgató tegnap többszöri megkeresésünkre sem reagált és nem hívta vissza lapunkat.

Emlékpark

A Gyevi temetőben elhantoltak emlékére kegyeleti helyet alakítanának ki a József Attila sugárút és a Tarján széle sarkán. A közel ezer négyzetméteres területen nem állítanának sírköveket, hanem egy földsánccal, sűrű növényzettel határolt parkban térplasztikát helyeznének el, amely utalna az 1840-től 2004-ig meglévő sírkertre.

Sz. Fehér Éva városi főépítész csak az előzményekkel kapcsolatban tudott nyilatkozni: eszerint az egyház két évvel ezelőtt úgy adta el a területet, hogy arra nem készült részletes rendezési terv, így nem szabályozhatták azt sem, milyen legyen a beépített és a zöld terület aránya. A mostani szabályozás is az egyházzal megkötött szerződés szerinti paramétereket tükrözi. Utóbb a város megállapodott az OTP Ingatlan Rt.-vel arról, hogy az milyen ellentételezést vállal magára az építkezés során: eszerint pénzt adna a József Attila sugárút ezen szakaszának szépítésére, a Deák gimnázium előtti terület rendezésére, fasor telepítésére, bicikliút kialakítására, közművek cseréjére, az emlékpark megtervezésére és egy játszótér megépítésére.


Sportuszoda

A tervezett városi sportuszodának elméletben ideális helye lenne a Deák gimnáziummal szemben. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester arra kérdésre válaszolva, megvenné-e az önkormányzat a telket, ha eladósorba kerülne, azt mondta: nincs rá költségvetési előirányzat. Majd hozzátette: 10 millió forintos úgynevezett előkészítési alapot hoztak létre a sportuszodával kapcsolatban, hogy szakemberek helykiválasztó és megvalósíthatósági tanulmányt írjanak. Ha ez a munka alkalmasnak tartaná a volt Gyevi temető helyét, és a tulajdonos is megválna tőle, akkor már „csak" a pénzt kellene előteremteni. Avagy kitalálni az építés finanszírozásának módját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízmillió a szegedi Stefániára

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai felmérték az árvíz okozta károkat a Stefánián. A… Tovább olvasom