Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A tervező a Virág teraszról: árnyékol, és nem takar

Szeged - Lakodalmas sátor vagy európai terasz - erről szól a vita egy hete a még meg sem nyílt Virág cukrászda kapcsán. A tervező szerint a nagy árnyékoló és a pult illeszkedik a Klauzál tér szerkezetéhez, mediterrán hangulatához.
Dusha Béla szegedi fotográfus indította el a vitát, aki „méretes lakodalmas sátornak" nevezte a Virág előtt épülő teraszt, amivel szerinte a város elveszti az egyik legszebb terét. Ehhez kapcsolódott Bartha László volt szegedi polgármester, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, aki úgy vélte, nem a monstrum árnyékoló, hanem a korábbi ernyőrengeteg harmonizál az Európa Nostra díjas Klauzál tér hangulatával.

– Hallottam ezekről a véleményekről. Mi igyekeztünk a Klauzál tér szerkezetéhez illő és funkcionálisan is megfelelő teraszt tervezni. Nyilván most még mindenkinek furcsa az árnyékoló és a kiszolgálópult, hiszen hat évig semmi sem volt a téren – mondta Zákány Ildikó. A Tér és Forma Építésziroda vezető tervezője hangsúlyozta, olyan teraszt terveztek, amely több mint 400 embert szolgál majd ki.

– Az árnyékoló és a kiszolgálópult, amit szimmetrikusan helyeztünk el, semmit sem takar ki a mediterrán hangulatú Klauzál térből. Illik a tér klinkertégla burkolatához is – magyarázta Zákány Ildikó.

A tervező a Virág teraszról: árnyékol, és nem takar. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az építész közölte, ilyen árnyékoló van a Dugonics téri Millenniumi kávéház előtt, a Port Royalnál, valamint a budai várban is. Hangsúlyozta, igyekeztek kulturáltan megoldani a teraszt, amelyen – ahogy fogalmazott – nincs semmi gagyi. Szerinte az esti, kivilágított terasz sokak tetszését nyeri el.

A terasz idényjelleggel működik majd, és amikor ősszel elbontják, helyreállítják a tér burkolatát.

Ki engedélyezte a hagyományos napernyős megoldás helyett a monumentális árnyékolót, és mi erről a véleménye a tulajdonos önkormányzatnak? – kérdeztük a városházától.

Az alábbi választ kaptuk, amit szó szerint közlünk: „A város vezetése örül, hogy hosszú évek után újból megnyithat a Virág cukrászda. A terasz engedélyezése közterület-használati engedély formájában egyedi hatósági – és nem önkormányzati – ügy, amelyhez a szükséges szakhatóságok, így a Szegedi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya is megadta a hozzájárulását. A terasz engedély szeptember 30-áig szól".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megértik a nyelvüket

Fiatal művészcsemetékkel telt meg a szegedi Szent Imre kollégium. Tovább olvasom