Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A testformálás edzőtermi örömei és kínjai

Szeged - Csongrád megye számos településén kínálják szolgáltatásaikat olyan edzőtermek, ahová nem élsportolókat, hanem az egészségük megóvása érdekében izzadni is hajlandó polgárokat csalogatnak. Miközben a fitnesz a világ fejlettebb tájain már szinte kötelezővé vált, annak jártunk utána, Szegeden vajon kik és miért vállalják a testformálás edzőtermi kínjait.
Nagy csalódáson kell átesnie annak, aki előítéletekkel telve lép be Szegeden egy fitneszterembe. Éppen ezért azt ajánlom: ha az izmoktól majd szétdurranó bőrbe bújt, kockahasú, súlyzós atléták látványára vágyik, netán azt akarja hallani, ki, hogyan és hányszor nyög a vastárcsák árnyékában, ne is menjen ilyen helyre. De ha csinos lányok mosolyát szeretné csodálni, vagy egy olyan különleges hangulatnak akar részese lenni, amilyen csak egy sportos közösségben alakulhat ki, kotorja elő otthon a szekrény mélyéről edzésre alkalmas ruháit, s indulás. Ugyanis ha nem tudnánk még elegen: a fitnesztermi mozgás mára nem csupán divat lett, hanem életforma is, aminek egyre többen hódolnak.

Tépték, szaggatták az izmaikat

– Azért az előítéleteknek van alapjuk – emlékezett vissza a régen volt időkre Gajda Zoltán, Szeged legnagyobb termének, a Fit Worldnek az egyik vezetője. – Az első, igencsak kezdetlegesen felszerelt bodytermeket még azok a Schwarzenegger fotóin fellelkesült fiatalok alapították, akik minél hatalmasabb izmokra vágytak. Súlyzóztak, tépték, szaggatták izmaikat, ki tudja, milyen, külföldről behozott bodys újságok edzéstervei alapján akartak a legnagyobbak nyomdokaiba lépni. És két gyakorlat között addig bámulták magukat a tükörben, amíg el is hitték, már olyan hatalmasak, mint egy hegy.

A jó közérzet a lényeg. A különböző edzőtermek nem élsportolókat, hanem az egészségük megóvása érdekében izzadni is hajlandó embereket várnak Fotók: Schmidt Andrea
A jó közérzet a lényeg. A különböző edzőtermek nem élsportolókat, hanem az egészségük megóvása érdekében izzadni is hajlandó embereket várnak Fotók: Schmidt Andrea

Ez az irányzat uralta a nyolcvanas éveket, majd a kigyúrt fickók kimentek a divatból, a bodyt a fitnesz és a wellness váltotta. Ma már a hangsúlyt senki nem a minél nagyobb izmokra helyezi, sokkal inkább az egészséges életmód a trend. Ez jóval összetettebb munkát kíván, az erőnléti edzéseket kell egyeztetni izomfejlesztő gyakorlatokkal. Persze a korszerű táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek mindazok, akik meg akarnak felelni az elvárásoknak. Időközben a termek is európai színvonalúra fejlődtek. Bátran kijelenthetem: Szeged minden fitneszközpontja önálló arculatot alakított ki, ahol a sportolni vágyók a legkorszerűbb gépek igénybevételével, szakképzett edzők irányítása mellett dolgozhatnak.

Edzéstervek hálójában

Gajda Zoltán szavait igazolták mindazok, akik pár mondat erejéig hajlandók voltak félbeszakítani edzésüket látogatásunk idején. Találkoztam ugyan olyanokkal, akiktől még egy barátságos hátba veregetést sem szívesen fogadtam volna el, látván hatalmas izmaikat. De amikor a célok után érdeklődtem – mégis: mit szeretne elérni a fitnesztermi sportolással? –, mindenki az egészséget említette elsőként.

Trend és életforma lett fittnek lenni
Trend és életforma lett fittnek lenni

– A munkahelyi stressz oldására nem lehet jobb megoldást találni, mint a súlyzós edzés – vélekedett a 35 éves Szántó József, aki egy kábeltévés cégnél dolgozik vezető beosztásban, de akkor se lepődtem volna meg, ha azt mondja magáról a roppant nagy izmokkal felszerelt férfi, hogy birkózóbajnok. – Korábban atletizáltam, és küzdősportokkal is foglalkoztam. Számomra az izmok nagyságánál mégis sokkal fontosabb, hogy jól érezzem magam, és egy edzés után jobb hangulatban végezhessem a munkám. Igaz ugyan, hogy fizikailag kifáradok a teremben, de innen kilépve érzem: feltöltődtem szellemi energiával. Ezt a kellemes érzést pedig mindenki átélheti, aki hetente legalább kétszer-háromszor átmozgatja a testét.

A munkahelyi stressz oldására is jó megoldás a súlyzós edzés
A munkahelyi stressz oldására is jó megoldás a súlyzós edzés

Szentkúti Ágnes, a 27 éves, rendkívül csinos kávéházi üzletvezető hölgy szintén sportos múlttal vágott bele a fitneszbe. Korábban atletizált, kézilabdázott, úszott, ma pedig heti öt napon is szán időt teste, egészsége karbantartására.

– Bevallom, mint annyi nőt, engem is először a hiúság csalt le a terembe, de idővel sok más cél jelenik meg azok előtt, aki komolyan veszik a sportot. Például igyekszem mindig többet teljesíteni, a pluszeredményt sikerként élem át, és egyáltalán nem érzem áldozatnak az ezért itt elvégzett munkát. Remek a közérzetem, s azt hiszem, ez a legfontosabb.

Aki nem engedi el magát

A középkorú generáció képviselőjeként szaporázta lépteit a futópadon Fülöp János. Ő arról beszélt: nagyon szomorúnak tartja, hogy Magyarországon harminc év fölött az emberek döntő többsége „elengedi magát", vajmi keveset törődik azzal, hogy néz ki, s milyen károkat okoz a szervezetének, ha eltunyul, kiiktatja a sportos mozgást az életéből.
– Nyolc évet éltem az Egyesült Államokban, ahol azt láttam, egyre nagyobb kultusza van a sportnak. A középosztály szinte élete kötelező részéve teszi a rendszeres mozgást – legyen az futás, edzőtermi torna vagy úszás. Ennek érdekében nem kevés pénzt is áldoznak, mert tudják: a sportra költött dollároknak köszönhetően rengeteget spórolhatnak majd az orvosi költségeken. Ezt a szemléletet kellene meghonosítani nálunk is. Azt ott szerzett élmények no meg a fiatalkori sportolás emléke is arra késztetett hazatérve, hogy ezt az életformát folytassam itthon is. Érezve a sport jó hatását, egy biztos: gyerekemet is úgy nevelem, hogy örömöt találjon a mozgásban – mondta a 44 éves, de láthatóan remek formába lévő vállalkozó.

Pénz és igény

Bár Szegeden számos terem várja a sportolni vágyókat, a helyzet korántsem nevezhető ideálisnak. Megtudtam: az európai összehasonlításokat alapul véve Szegeden, Csongrád megyében rendkívül kevésen élnek is a lehetőségekkel. Miközben a Lajtától nyugatra szinte minden második ember hódol valamilyen sportnak, addig nálunk jó, ha a lakosság tíz százalékát rá lehet venni valamilyen rendszeres sportszerű mozgásra. Ennek csak egyik oka a pénztelenség, mert tény: nagyon sok embernek a 6000 forintos havi bérlet kifizetése is túlzott megterhelést jelent. A sport másodlagos a napirend összeállításában, az iskolákban szellemileg terhelik túl a gyerekeket, a teljesítménykényszer miatt nem marad idejük mozgásra – összegezte véleményét Gajda Zoltán. – Emellett kevés a mindenki által használható sportlétesítmény is.

Mikor kezdjük?

A súlyzós edzés nagyon egészséges, gyors eredmények elérést biztosítja, de csak akkor, ha a fitneszterembe betérő betartja a fontos szabályokat. Én például minden 14 év alatti gyereknek megtiltanám a súlyzók emelgetését, mert a gyerekek csontrendszere még nem alakult ki, így több bajt, mint eredményt hozhat a vastárcsás terhelés. Ők inkább fussanak, ússzanak, válasszák a labdajátékokat. Felső korhatár viszont nincs. Az idősebbeknek csupán arra kell ügyelniük, hogy az edzések megkezdése előtt vizsgáltassák meg magukat orvossal, és a teremben mindig csak annyit teljesítsenek, ami nem okoz számukra túlzott megterhelést. Nem a rúdra pakolt súlyzók száma a döntő, hanem a test alapos átmozgatása, a fokozatosság, a jó közérzet – foglalta össze tanácsait Lajkó Krisztián testépítő-edző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapda a vadasparki hiúznak

Szeged - Élve fogó csapdával próbálják befogni a Szegedi Vadaspark ketrecéből kiszökött hiúzt. Az egyéves hím éppen egy hete indult a rácsokon kívülre, felfedezőútra. Tovább olvasom