Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A tetkót egy életen át kell viselni

Bár kevésbé népszerű, mint néhány évvel ezelőtt, azért manapság is sok emberen díszelegnek kisebb-nagyobb, figuratív vagy nonfiguratív, színes vagy fekete tetoválások. Közismert szegedieket kérdeztünk, hogy vajon ők miért tetováltatták magukat?
Vajda Attila és Patkós Attila büszkén viseli testén a színes motívumokat. Fotó: Karnok Csaba
A Démász-Szegedi VE olimpiai bronzérmes kenusa, Vajda Attila szerint a tetoválás nem mindenkinek áll jól. Szerinte egyéniségfüggő, hogy vonzó-e egy tetoválás. – Hat éve a bal lapockámon volt az első színes tetoválásom. 2005 tavaszán az eredeti átfedésével egy új, szimmetrikus, nonfiguratív ábra kontúrja készült el a hátamon, amelyet szeptemberben egy szakemberrel kitöltöttünk és kiszíneztünk. Ez egy ültő helyemben hat és fél órát igényelt – mondta a kenus.

Vajda szerint csak divatból felelőtlenség tetováltatni, mielőtt valaki rászánja magát, alaposan át kell gondolnia a következményeit. – A tetoválásom a hátamon van, így ritkán látom. Ezért nem is tudom megunni. A barátaimnak is tetszett, sőt az első „sokk" után az édesanyám is elfogadta – nevetett az olimpiát is megjárt kenus. A sportolók közül egyébként is sokan tetováltatják magukat: a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai közül néhányan a sydneyi olimpiai aranyérem után szánták rá magukat, hogy a karukra vésik az ötkarikás játékok szimbólumát, hogy emlékeztesse őket a sikerre. A csapat játékosai az athéni olimpia után ismét felkereshették a tetoválószalonokat. A szegedi származású, kétszeres olimpiai bajnok pólós, Molnár Tamás nem tartott a társaival: – Csak a buli kedvéért nem akartam tetováltatni magam. E nélkül is olimpiai bajnoknak vallhatom magam. Persze megértem a csapattársaimat is – mondta el a vízilabdázó klasszis.

Nyelvre is tetovált már

Major Amira Ágnes kozmetikus és tetováló elmondása szerint egy 10 cm-es felület tetoválása 10-12 ezer forintba kerül. Lézeres eljárással a tetoválás kilencven százalék feletti arányban eltüntethető. Az eljárás költséges: az elkészítés tízszeresébe is belekerülhet. A nők a keresztcsontjukat és a bokájukat tetováltatják előszeretettel, az urak ezzel szemben a vállukat, a felkarjukat és a lapockájukat. Manapság a ragadozó állatok, a keleti és gótikus írásjelek, a nőknél a virágmotívumok a legnépszerűbbek. Ágnes egyik legérdekesebb munkája egy nyelv alsó részére tetovált kínai horoszkóp volt, de már talpra is tetovált, mégpedig vonalkódot.
Nemcsak a sport, de a színház világában is hódít a tetoválás. Markovics Ágnes, a Szegedi Kortárs Balett táncosa már nem is emlékszik pontosan, mikor szánta rá magát a tetoválásra: – Talán már nyolc éve annak, hogy a mellkasomra került egy nonfiguratív, táncosra emlékeztető figura. Sajnos, Bozsó László – aki annak idején elkészítette az alakzatot – már nem él. A férjem is a tetoválások megszállottja. Nem elképzelhetetlen, hogy mindketten további tetoválásokkal lepjük meg magunkat és persze egymást – avatott be bennünket a terveibe a táncosnő.

Az egyik szegedi kereskedelmi rádió népszerű műsorvezetője, Patkós Attila két tetoválást is visel a karján: – Olyan figurát szerettem volna, amitől a fiaim sem ijednek meg, így a bal vállamra egy rajzfilmfigura, egy Tazmán ördög került, amit a motoros szenvedélyemre utalva láng fog körül – magyarázta a rádiós. A műsorvezető a jobb karjára egy hagyományos stílusú, fekete, nonfiguratív ábrát tetováltatott a felesége és a három fia nevével. – Ez azt szimbolizálja, hogy számomra a család a legfontosabb. A gyerekek is rákaptak a dologra: a középső fiam, Ádám egyszer huszonkét matricatetoválást ragasztott magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthon majd megérik

Nagy az árverseny, ahogyan olvasóink is nap mint nap szembesülnek ezzel, szegedi… Tovább olvasom