Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A TIK-nél ingyen tankolhatnak a villanyautósok

Szeged - A Szegeden második, szűk egy hónapja átadott töltőponton bárki ingyen tankolhat, az a nap 24 órájában működik, és nyitvatartási időben kábelt is tud kölcsönözni a biztonsági szolgálat.
– Egyszerűen rám szól a tölteni érkező villanyautó sofőrje, ha már az én kocsim akkumulátorai megteltek, és ezt onnan látja, hogy a szélvédő mögötti LED-ekből már egy sem világít – mondja Fejes Péter a telefonban, miután felhívtuk az SZTE TIK töltőpontjáról. Az éppen a közelben dolgozó építési vállalkozó egy Nissant „tankolt" a minap, a szélvédő mögül olvastuk le a mobilszámát. Megtudtuk tőle, hogy a villanyautósok klubja ismeri azokat a kívülről is látható jelzéseket, amelyekből következtetni lehet arra, hogy milyen töltöttségű az elektromos meghajtású jármű akkumulátora. Így a kihelyezett telefonszámnak köszönhetően jelezheti is az érintettnek, hogy feleslegesen foglalja a csatlakozót.
Elektromos Nissan a TIK-nél. Egyetemi szinten tankol. Fotó: Török János
Elektromos Nissan a TIK-nél. Egyetemi szinten tankol. Fotó: Török János

A Szegeden második, szűk egy hónapja átadott töltőponton bárki ingyen tankolhat, az a nap 24 órájában működik, és nyitvatartási időben kábelt is tud kölcsönözni a biztonsági szolgálat. – Eddig nem volt fennakadás, teljesen változó időpontban érkeznek az autósok, ki 20 percre, ki 3 órára – tudjuk meg Gyarmati Lászlótól, a TIK igazgatójától. Ő hívta fel a figyelmünket egy, a villanyautósoknak szóló portálra és egy hasznos mobilalkalmazásra is.

A hazai fejlesztésű TöltőPont applikáció egyes töltőknél már azt is képes megmutatni, hogy az adott csatlakozót foglalja-e valaki. Ezzel elkerülhető, hogy az autós csak a töltőhöz érkezve tudja meg, az már foglalt. Fontos, hogy ez nem a felhasználó önkéntes bejelentkezésén alapul, hanem az a töltővel kommunikálva teljesen automatikus. Információink szerint erre még kevés állomást csatlakoztattak, de ami késik, nem múlik, a portál látja mindkét szegedi – Csongrád megyei – csatlakozót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigyártó Szandra kicsit belehal A négy évszak - Feminizmába

Eleinte azt hitte Szigyártó Szandra, hogy bele se kerül a Szegedi Kortárs Balett A négy évszak - Feminizma című darabjába, majd kiderült, hogy övé a főszerep - nem kevés kihívással. Tovább olvasom