Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A tipikus önkéntes vagy egyetemista, vagy nyugdíjas

Nem akarok megöregedni, leépülni – indokolta egy önkéntes, miért végez munkát fizetség nélkül. Mások tapasztalatot kívánnak szerezni, de van, aki vallási indíttatásból dolgozik. A legtöbb önkéntes – nő.
– Jó napot kívánok, sok a szabadidőm, szeretnék dolgozni. Milyen munka van? Fizetést nem kérek! – a Szegedi Önkéntes Központban nem lepődnek meg ilyen belépő hallatán, hanem már mutatják is a kínálatot: meseolvasás a gyerekklinikán, nyári táboroztatás, könyvelés, programszervezés, számítógépes munka.

A tipikus önkéntes kétféle: egyetemista, aki gyakorlatot akar szerezni, vagy nyugdíjas, aki nem akar otthon ülni. Néhányan vallási indíttatásból dolgoznak ingyen, mások – különösen a munkanélküliek – újra hasznosnak akarják érezni magukat. A legtöbb önkéntes: nő.

– Az egyik jelentkezőnk kapcsolatrendszerét fölhasználva színház- és mozijegyeket szerez az ÁGOTA Alapítványnak. A gyerekek egy szegedi cukrászdától az előadások után ingyensüteményt kapnak – mondott példát a sikeres együttműködésre Gyenes Krisztina, a központ koordinátora.

– Hatvanhat éves vagyok. Ötvenöt évesen mentem nyugdíjba. Azóta nem tudok, nem akarok egyedül lenni. Könyvelőként dolgozom egy alapítványnál hetente két-három napot. Kölcsönösen meg vagyunk egymással elégedve – mesélte az egyik önkéntes. Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e jobb, ha fizetséget is kapna a munkájáért, elmondta: próbált állást találni, de egy hatvanhat éves nő senkinek nem kellett. „Nem akarok leépülni, nem akarok megöregedni. Létfeltétel, hogy elfoglaljam magam. Ezért dolgozom."

Magyarországon tíz központ működik, egymással hálózatot alkotva. A szegediek szociális intézmények, civil szervezetek számára közvetítenek embereket. Javasolni szokták, hogy a felek kössenek egymással szerződést. Mindkettejük számára biztonságosabb.

– A szakmai tudást, szabadidőt, lelkesedést felajánlani önkéntes dolog. Az elvállalt munkát elvégezni azonban már kötelező – mondta Krisztina, aki a szegedi központ egyedüli alkalmazottja. A munkatársai – természetesen – önkéntesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békésen zajlott le a díszünnepség a szegedi Klauzál téren

A megszokottnál kevesebb ünneplő jelenlétében, de békésen zajlott le a szegedi március 15-iki… Tovább olvasom