Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A Tisza-parti óvoda 15 éve fogad asztmás kisgyerekeket

Immár hagyomány, hogy az asztma világnapjáról minden évben megemlékeznek a szegedi Tisza-parti óvodában – így történt ez tegnap is. Az asztmás gyerekek gondozására specializálódott intézménybe évről évre egyre több légúti betegségben szenvedő kicsit íratnak be, az itt kidolgozott speciális programnak köszönhetően pedig az évek alatt jelentősen javul állapotuk.
A Tisza-parti óvodában a csoportfoglalkozások egy részét sószobában tartják. Fotó: Frank Yvette
Tizenöt éve fogad asztmás és allergiás gyerekeket a Tisza-parti óvoda Szegeden. Annak idején mindössze egyetlen csoportnyi, légúti betegségekben szenvedő gyerekkel indultak, mára azonban több mint 220 kicsinek biztosítanak speciális ellátást és foglalkoztatást – ezzel pedig az ország legnagyobb létszámú óvodájává váltak. Az itt kidolgozott és levédett programot a világ számos országában sikerrel alkalmazzák. Az iskolába kerülő gyerekek edzettek, magabiztosak, és ami a legfontosabb: sokkal egészségesebbek, mint amikor először beléptek a folyóparton álló hatalmas épületbe.

– Évről évre egyre több az asztmás gyerek – mondta el Laczkó Antalné óvodavezető, aki hozzátette: ennek ellenére eddig még minden jelentkezőt fel tudtak venni az intézménybe. Csak orvosi ajánlással lehet ide jelentkezni; ettől függetlenül soha, senki nem használja azt a szót: beteg. – A gyerekek teljesen természetesnek veszik, hogy néha egy-egy társuk maszkot vagy inhaláló készüléket használ.

A Tisza-parti óvodában a gyerekeknek külön sóbarlangjuk van, emellett rendszeresen úsznak, gyógytornáznak, sőt egy hegyvidéki szanatóriumban időről időre kéthetes klímaterápián is részt vesznek. Mindezeknek köszönhetően az itt töltött évek alatt lecsökken a kicsik gyógyszerfogyasztása, állapotuk folyamatosan javul, és jóval kevesebbet betegeskednek. A rendszeres sport pedig életformájukká válik, mely egy teljesen egészséges gyermek számára is hasznos lenne.

A gyógyulási lehetőségek – melyeket alapítványi pénzből finanszíroznak – persze csupán egyfajta pluszt jelentenek a hagyományos óvodai nevelésen túl. Hiszen játékos foglalkozásokkal ebben az intézményben is éppúgy készülnek a gyerekek az iskolás életre, mint bárhol máshol.
Tegnap délelőtt a többség uszodában volt, csak a legkisebbek maradtak az épületben. Az egyik csoportban éppen születésnapot ünnepeltek, a másikban két kislány duzzogott, akik néhány perccel azelőtt vesztek össze, egy harmadikban pedig szorgos kezek ragasztgatták az anyák napi meghívót.

Végigjárva az óvodán valóban semmi nem emlékeztetett arra: itt beteg gyerekekkel foglalkoznak. Pedig épp tegnap emlékeztek meg az asztma világnapjáról, mely már hagyomány az intézmény életében. Csakhogy a gyerekek számára ez is csupán annyit jelent: még többet játszhatnak és bolondozhatnak, mint más napokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom