Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A Tisza a napokban tetőzik Szegednél

A hét második felére várható a Tisza tetőzése – kissé késik a korábbi előrejelzéshez képest. A tetőzés a másodfok környékén várható: néhol kissé alatta, néhol kissé fölötte. A szegedi partfal javításai az új áradástól függetlenül nyár végére elkészülnek. Szombaton az egész országban a Dél-Alföldön esett a legtöbb eső. A megyében a legtöbb csapadék Pitvaroson és környékén hullott: csaknem 22 milliméter.
Fotó: Karnok Csaba
Késik a Tisza tetőzése Szegednél az előrejelzéshez képest. Korábban e hét elejére valószínűsítették a tetőzést, mostanra úgy néz ki: várhatóan kissé később, 14–16-ára érkezik ide a legmagasabb vízszint – tudtuk meg Kozák Pétertől, a szegedi védszakasz vezetőjétől. Tetőzéskor a várható vízmagasság 730-745 centi lesz a szegedi vízmérce szerint, megközelíti, de nem éri el a másodfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges 750 centit.

Konkrét árvízi védekezésre sincs szükség, csak figyelőszolgálat működik. A tetőzés viszonylag „ellapult" lesz, és eltarthat néhány napig. Az áradás levonulása után azonnal kezdődnek a partfaljavítási munkák. Három helyen kell nagyobb mértékű helyreállítást végezni Szegeden: a Roosevelt tér környékén, ahol addig nem ismert földalatti csatorna „hozta be" majdnem a Tiszát a városba a rekordárvízkor; a múzeumnál, ahol megrepedezett a partfal; illetve a Belvedere-nél.

Mindszenten a tetőzés 750 centi körül várható, s elérheti a másodfok határát. Esetleg azt kismértékben meg is haladhatja – tudtuk meg Kemény Lászlótól, az Atikövizig központi ügyeletén. A Hármas-Körös már letetőzött a szombatról vasárnapra virradó éjjel 732 centivel, és apad. A Maros tetőzése szintén megtörtént már Makónál; román területről újabb áradás közelít, de csak kismérvű.

A belvízzel elöntött területek nagysága a csapadékos időjárás hatására az utóbbi napokban megnövekedett: a megyében mintegy 15 ezer hektár van víz alatt. A szivattyúk folyamatosan emelik át a vizet a folyókba.


Pitvarosi égszakadás

Szombaton az egész országban a Dél-Alföldön esett a legtöbb eső. A megyében a legtöbb csapadék Pitvaroson és környékén hullott: csaknem 22 milliméter. Szegeden 11-13 milliméter eső esett; a megyei átlag 10-15 milliméter – tudtuk meg a meteorológiai szolgálattól. Az utóbbi két hétben a szombati esőzéssel együtt jó száz milliméternyi csapadék esett, s ez jelentősnek mondható. Ezen a héten csütör–péntekig nem várható esőzés, legföljebb helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hét az epervilág

Az eper útját követtük a termőföldtől a nagybani piacig és a boltokig. Úgy tűnik, a Szeged környéki… Tovább olvasom