Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A Tisza a szegediek kedvenc plakátja

Szeged - Kovács Gyula Tisza című plakátja tetszett legjobban a szegedieknek, a 26 éves grafikus kapta a Szubjektív Szeged című plakátkiállítás közönségdíját.
A 100 ezer forinttal járó díjat hétfőn a REÖK-ben adta át Bátyai Edina, a központot működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, és Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője.

– Egy vízió. Színes minták, fraktálok véletlen szüleménye, amely a város térképét formázza – mondta művéről a szegedi alkotó, aki szerint egy város akkor igazi, ha folyóparton vagy hegyek között fekszik. Kovács Gyula az SZTE rajz tanszékén grafikus szakirányon tanul.

Újságírói kérdésre elmondta: a többi plakát egy része jól nézett ki, a másik részében ötleteket is látott. Ő korábban szakmai és közönségdíjakat is nyert már, utóbbit budapesti parkolóórákra készített grafikájáért. Szerinte a közönség elismerése fontos, hiszen a plakát hozzájuk szól. Megrendelők részéről viszont sokszor tapasztal igénytelenséget és önfejűséget.

Kovács Gyula szegedi grafikus mutatja Tisza című plakátját. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Kovács Gyula szegedi grafikus mutatja Tisza című plakátját.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Nátyi Róbert emlékeztetett: a plakátkiállítás spontán népi pusztító akciót is kiváltott (Markulik Balázs AZ meg Szeged! - BAZD meg Szeged! Itt is a politika irányítja a kultúrát? Itt sem a politika irányítja a kultúrát – feliratú plakátját fedő plexilapokat törték össze). Nátyi szerint ez azonban nem baj, mert a szándék az volt, hogy interakció történjen, hogy megszólítsák a szegedi közönséget. „Az utcai kritika markánsabb és érthetőbb, mint amit vendégkönybe írnak" – mondta a művészeti vezető.

A Kölcsey utcában megrendezett Szubjektív Szeged a Közös értékeink kísérő kiállítása volt, ami pedig a REÖK előtti tér és a Kölcsey utca rekonstrukciójának záró eseménye.

Bátyai Edina hétfőn hangsúlyozta: kültéri helyszíneiket sok rendezvényszervező próbálta megszerezni, de ezek nem kiadók, nem eladók, a felület a REÖK-é és a szabadtérié, valamint az ezekhez kapcsolódó rendezvényeké.

A Közös értékeink című ingyenes tárlatot egyébként meghosszabbították, a szegedi képzőművészet 100 évét bemutató kiállítás április 3-ig látogatható.

Olvasóink írták

 • 5. leeannlarue 2011. március 27. 00:20
  „láttam az összes plakátot. mindegyik remek munka, és szubjektív, persze. ha Markulik Balázs ennyire passzív-agresszív konstrukciót hozott össze, hát istenem! nem is nyert vele :P”
 • 4. kontrapista 2011. március 23. 10:32
  „Gyönyörű plakát, alkotója így éli meg Szegedet, ellentétben Markulikkal, akinek a fruszláltságától csak a trágársága nagyobb.”
 • 3. 140 2011. március 22. 13:59
  „Gratulálok! Nagyon jó.”
 • 2. queenmargareth 2011. március 21. 20:49
  „hát igen, kicsit késve tudósítanak, viszont tényleg szép, találó, színes élettel teli.”
 • 1. daveedbrown 2011. március 21. 15:48
  „Miért lehetett szavazni a plakátokra? Jó tudni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve él ugyanazzal a szívbillentyűvel

Harminc éve él ugyanazzal a szívbillentyűvel a berekfürdői Pandúr István, akit annak idején Szegeden operáltak. Tovább olvasom