Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A Tisza ezen a hétvégén tetőzik

A hét végén tetőzik Szegednél a Tisza, tegnap estére már elárasztotta a víz a rakpartot. A Maros tetőzése Makónál mára várható. A belvízzel borított területek nagysága tovább nőtt a napokban. Szerencsére a hét végéig nem jósolnak több csapadékot.
Tegnap reggel még csak nyaldosta a víz a rakpartot, estére teljesen elárasztotta. A hét végére Szegednél 600, Mindszentnél 640 centivel tetőzik a folyó – tudtuk meg Andó Mihálytól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettesétől. A Tisza vízszintemelkedését a Maros is elősegíti: bár első árhulláma a napokban már leszaladt, jön egy második is, melynek tetőzése Makónál mára várható, mintegy 300 centis vízállással. A Hármas-Körös lassan árad, Szarvasnál ma tetőzik 760 centis vízállással, kissé a másodfokú árvízvédelmi készültségi szint fölött.

A belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt. Ebben az utóbbi napokban hullott sok csapadék is közrejátszott – a legtöbb hó Hódmezővásárhelyen hullott, vízértékben 24 milliméternyi. Csongrád megyében összesen 30 ezer 950 hektár van víz alatt; az igazgatóság mindenütt másodfokú belvíz-védekezési készültséget tart fönn. Napi több, mint kétmillió köbméter vizet juttatnak a folyókba a szivattyútelepek; a csatornákat, ahol kell, kotorják, s végzik a vízelvezetés hatékonyságát növelő többi tevékenységet is. A munkák harminc géppel, százharminc ember részvételével folynak. A helyi vízkár-elhárítási fokozat Domaszéken harmadfokú, tizenhárom további településen másod-, huszonöt helyen első fokú. Az Atikövizig kérésre minden, ezt igénylő önkormányzatnak segít a belvízelhárításban.

A hétfőn esett sok hó a tegnapi napsütésben sem olvadt el teljesen, de az utak már mindenütt szárazak. A várható időjárásról a meteorológiai intézet szegedi állomásán megtudtuk, vasárnapig fokozatos melegedésre számíthatunk, hétfőtől azonban ismét hidegfront érkezik, mely hozhat csapadékot is, de már minden bizonnyal csak esőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom