Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A Tisza víze bemegy az ajtón

Fenyegető a Sárga üdülőtelepen az idill. Minden lassú, minden mozdulatlan – csak a Tisza rohan. A mozdítható dolgokat már kimenekítették az emberek a hullámtérből, de az épületek nem menekíthetők ki.
Z. Nagy László most is pakol, menti az áradás elől, ami menthető. Fotó: Gyenes Kálmán
Üres utcácskák a Sárgán, szinte hívogatják a sétálókat, eltekintve attól a csekélységtől, hogy bennük, útfelület helyett, ott a víz. Ahol nincs, ott sétálnak. Nincs több fenntartásuk a hangtalanul emelkedő vízzel szemben, mint az olaszoknak, akiknek otthona fölött ott a Vezúv. Állnak a parton – szinte ugyanabban a magasságban, mint a víz –, vibrál arcukon a víz által visszatükrözött fény. Mérlegelnek. Amit ki lehetett menekíteni, már kimenekítették, amit nem lehet, azt nem lehet.

Észreveszünk egy házat, különféle vízmagasságjelzések sorakoznak a falon. A legmagasabb 2000. április 26-án volt itt az áradás, 9 méter 43 centi a szegedi mérce szerint, sokkal fej fölött. Tavaly május 16-án pedig 7 méter 96 centire jött fel a Tisza – jó derékig ért. A ház mögötti – a folyótól távolibb – másik telek víz alatt van, csak az úszómedence száraz, mert jó magas a pereme.

– Miben bíznak? – kérdjük a tulajdonost, Bodó Lászlót. – A csodában?
– Hátha ellaposodik az árhullám, mire ideér. Volt már rá példa nemegyszer, mire leért az alsó szakaszra, annyi területet elöntött odafönn, hogy ide nem jutott – mondja.

A homokzsákok csak kis víztől védhetnek. Fotó: Gyenes Kálmán

Bár így lenne most is! Megyünk tovább a csodálatos, tavaszi időben. Itt is egy-egy ember, ott is. Itt is egy sétáló család, ott is. Mindenki lelassult, csak a víz gyors. – A mi házunkba rendszeresen bejön tavaszonként a víz – mondja Tiszaváry Péter, feleségével és két kisgyermekükkel sétál a kanyargós, kis utcában. A Tisza felől homokzsáksor védi a járófelületet – a minap rakták ki a környékbeliek –, ha nem lennének itt, húszcentis vízben gázolnánk.

– Hol megy be a víz? Beszivárog az ajtó alatt?
– Dehogy szivárog, eleve leszedjük az ajtót-ablakot. Megvédeni úgysem lehet a helyiségeket, akkor inkább utat nyitunk, erre tessék! Így legalább, amikor már megy kifelé, gyorsan kimegy. Aztán iszaptalanítunk, fertőtlenítünk, meszelünk, festünk...

Elérjük a Kiskőrössy halászcsárdát. Az egyik asztalnál ugyan ülnek – a levegőben csodálatos halászléillat –, de a csárda alapvetően néptelen. – Látják: most is nyitva tartunk, de ezt az emberek nem tudják, és nem jönnek – mondja Kiss Zsolt műszakvezető. Évről évre több százezres kárt okoz a vendéglőnek az áradás.

Z. Nagy Lászlóék házát már körbeszegte a víz. Csak azért áll ki most még szigetként a tengerből, mert fél méterrel feltöltötte a területet az előző tulajdonos.

A Sárga mozdulatlanságba dermedve várja az árvizet.

Ma elönti az ár az üdülőtelepet

A Sárga üdülőtelep mintegy 650 centis vízállásnál kerül víz alá; ezt a magasságot mára eléri a Tisza. Ma reggeltől az országhatár és az algyői híd közötti szakaszon is árvízvédelmi készültséget rendel el a vízügyi igazgatóság. A vízszint tovább emelkedik, a következő napokban Mindszentnél 750 centivel tetőzik –, hogy Szegeden mikor és hány centivel, még nem tudni, nagyon sok tényezőtől függ. A Felső-Tisza árhullámán túlmenően a Maros is hozzájárul az árvízhelyzethez: a romániai szakaszról újabb áradást jeleznek előre. A tetőzés Makónál a hét végén, a jövő hét elején, 400 centi körül várható. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanok nyomában

A pártok óriási harcot folytatnak a bizonytalan szavazók voksaiért, mert tudják, rajtuk múlik, ki… Tovább olvasom