Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A Tiszába fulladt egy menekült

Szeged - Alkalmi hídon kelnek át a menekültek a Lúdvári-csatornánál, ketten vasárnap az iszapos vízbe estek. Egyikük a Tiszába sodródott, majd elmerült. A szegedi vízi mentőknek megálljt parancsoltak a szerbek: a vízben elmerült migránst nem kereshették a határon túl.
 Ferdítenek?

A szerb Blic azt írta a migránstragédiáról, hogy „a férfi átjutott Magyarország területére, és amikor a magyar határrendészet meglátta az illetőt, elindultak feléje – mivel nem volt hova mennie, beugrott a folyóba. Fáradt és kimerült volt, ezért nem volt ereje átúszni a szerbiai partra, így belefulladt a Tiszába a magyar határőrök szeme láttára, akik mozdulatlanul álltak a magyarországi parton". A szerbiai napilap vádjaira a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt felelte, a magyar rendőrség a tőle elvárható módon járt el: a vízbe esett férfi láttán értesítették a vízi mentőket, valamint az esetről tájékoztatták a szerbeket, akik azt ígérték, rendőröket vezényelnek a helyszínre. – A szerb hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást arról, hogy megtalálták-e a férfit – tette hozzá Szenti Szabolcs szóvivő.
 

Hidakat tákolnak az embercsempészek a hazánkba tartó migránsoknak a Lúdvári-csatornánál; a Szegedtől a töltésen 9 kilométerre lévő torkolatnál vasárnap két menekült a folyóba esett. Egyiküket sikerült kimenteni, a másikat nem – a kutatására indult Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat helyszínre riasztott egységeit a szerbek nem engedték be Szerbiába.

Szemétben úszik a töltés a magyar–szerb határ közelében a lúdvári szivattyútelepnél, hiába dolgoznak folyamatosan a vízügy közmunkásai, nem bírnak a migránsok által szétdobált holmikkal. A hátrahagyott ruhák alapján egy új ösvény rajzolódik ki a zöldhatárnál: a menekültek már nem a töltés aljában, hanem az ártérben vonulnak, magyar oldalon útjukat állja a Lúdvári-csatorna. A migránsokat segítő szerbek és magyarok az erdőt irtva hidakat építenek. Ugyanis hiába alacsony a víz a csatornában, úgy tudjuk, legalább 60-80 centiméteres iszap van az aljában. Ezeken a hidakon az ártéri erdő takarásában léphetnek be Magyarországra a menekültek.

– Most elbontottunk hármat, de nem marad így sokáig – mondta tegnap egy közmunkás a csatornánál. A férfival akkor találkoztunk, amikor Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője lapunknak megmutatta, hol esett a Tiszába vasárnap két migráns.
 

A Tiszába fulladt egy menekült. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– A vízi rendészek riasztottak minket nem sokkal délután 6 óra előtt, hogy a Tisza 160-as kilométerénél két személy vízbe esett, az egyik fuldoklik. A hajónk a Partfürdőről indult, ez 14 kilométerre van innen – mutatta a csatorna partján állva Seller András. A vízi mentő elmondta, a menekültek egy alkalmi hídon keltek át a csatornán, ketten a vízbe estek, egyiküket a víz besodorta a Tiszába, a másik még ki tudott mászni a partra.

– A vízből kihúzott menekült a folyóra mutatott, hogy ott még elmerült valaki. Telefonon tartottuk a kapcsolatot a magyar határrendészekkel, akik azt közölték, a szerb partner megtiltotta a vízi határátlépést, így nem mehettünk tovább a menekült után – mondta Seller András. Megjegyezte, ezután a vízi mentők a csatornánál vártak további utasításra.

Úgy tudjuk, később a szerbek mégis segítséget kértek volna a magyar vízi mentőktől, de addigra a szegedi hajó visszatért a bázisra. A migráns valószínűleg a Tiszába fulladt, holtteste még nem került elő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Özönlenek a migránsok

1270 határsértőt - köztük 253 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve… Tovább olvasom