Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A tiszai cianidszennyezés hatodik évfordulója

A tiszai ciánszennyeződés hatodik évfordulójára emlékeztek tegnap Szolnokon és Mártélyon. Eközben Verespatakon épül az aranybánya, amely egyes vélemények szerint a 2000-esnél sokkal nagyobb pusztítás forrása lehet. A Csemete egyesület február 11-én 17 órakor a Roosevelt téri Juhász Gyula-szobornál tart megemlékezést.
Méretes döglött halat emelnek ki a Tiszából 2000 februárjában. Archív fotó: Miskolczi Róbert
Hat évvel ezelőtt érte el Magyarországot az aranymosással foglalkozó nagybányai ausztrál–román Aurul vállalat cianid és nehézfémtartalmú szennyvize. A környezeti katasztrófa amellett, hogy tömeges halpusztulást okozott, másfél millió embert veszélyeztetett és ezrek megélhetését tette bizonytalanná hazánkban. Február elsejét az országgyűlés 2000 júniusában a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította. Az országban több helyen tartottak tegnap megemlékezéseket, így Mártélyon és Szolnokon is.

Eközben Verespatakon készül a leendő aranybánya környezeti hatástanulmánya, a kanadai–román vegyes vállalat, a Rosia Montana Gold Corporation jövőre el szeretné indítani a kitermelést. Balogh László szegedi országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: a beruházás nagyban veszélyezteti a Tisza vízgyűjtő területét, konkrétan Szeged városát is. Verespatak a hat évvel ezelőttinél nagyságrendekkel nagyobb mérgezés forrása lehet. A képviselő úgy tudja, ennek ellenére a napokban a román miniszterelnök zöld utat adott a beruházásnak.

Megemlékezés Szegeden

A Csemete egyesület február 11-én, a tiszai cianidszennyezés szegedi levonulásának 6. évfordulóján 17 órakor a Roosevelt téri Juhász Gyula-szobornál tart megemlékezést.

A megvalósítást nehezítheti egyébként az unió nemrég elfogadott, bányászati hulladékokról szóló irányelve, melyet Románia magára nézve kötelezőnek ismert el. Balogh szerint azonban Bukarest ez alól máris kifogásokat keres. A képviselő azt mondta, ha Románia megépíti a verespataki bányát, egyszerűen nem szabad beengedni az Európai Unióba.

A szegedi politikus hangsúlyozta: offshor cégekhez jutottak, amikor a verespataki beruházás tulajdonosi hátterét igyekeztek megtalálni. Ezért könnyen megtörténhet, hogy az aranyat a tulajdonosok elviszik, a helyén csak a szennyezett környezet marad.

Balogh a román kormány hozzáállásáról szólva emlékeztetett arra, hogy a nagybányai ciánszennyezéssel kapcsolatban az Aurul jogutódja úgy nyilatkozott: a magyarokat terheli a felelősség a környezeti katasztrófa miatt. Azt állították: a szennyeződés jelentéktelen volt, a magyarok által használt ellenméreg okozta a halpusztulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somodi Sándor: Hol van a borban az igazság?

Szinte nem akadt olyan év a hegyközségek megalakulása óta elmúlt évtizedben, amikor ne változott… Tovább olvasom