Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A tiszai tragédia lassította a menekülthullámot

Illegális határátlépőkkel szemben tavaly közel 1000 idegenrendészeti eljárást indított a bevándorlási hivatal dél-alföldi regionális igazgatósága, elsősorban a Szerbia felől érkező menekülthullámnak köszönhetően - mondta a hétfői évértékelő értekezlet után Végh Zsuzsanna főigazgató.
Közülük minden harmadikat kiutasították, 211-et kitoloncoltak. 50 százalékkal emelkedett tavaly a menekültügyek száma; 3982 külföldi kért menekült státuszt. Az emelkedés így is lassabb volt, mint ahogy prognosztizálták. Feltehetően az októberi tragédia lassította a folyamatot, amikor embercsempészek a Tiszán akartak koszovói albánokat átjuttatni a határon, a csónak azonban felborult, és legalább 15-en vízbe fulladtak.

Legtöbben koszovóiak kértek menedékjogot, 1672-en. Meglepően sok, tízszer annyi afgán érkezett, mint korábban: 982. Petrik Orbánné régióigazgatótól megtudtuk: 23 ezer ügyfelet fogadott tavaly az igazgatóság, amely a harmadik legnagyobb forgalmú az országban. 10 ezer tartózkodási okmányt állítottak ki. Érezhető a decembertől érvényes szerbiai vízummentesség hatása: többen kértek tartózkodási engedélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat! Lándzsaként szúrhat a tetőről lezuhanó jégcsap

A fagyos és enyhébb napok váltakozása miatt kialakuló jégcsapok jobb esetben elolvadnak, rosszabb esetben leszakadnak, és súlyos sérüléseket okoznak a sétálóknak. Tovább olvasom