Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A tíz métert is meghaladhatja a vízszint

Eddig soha nem látott magasságú, tízméteres tetőzés várható Szegednél a Tiszán. A mindent fölülmúló áradat holnap, vagy pénteken ér ide. Az iskolákban zavartalanul kezdődik ma a tanítás; a polgármester arra kéri a szegedieket, autójuk helyett az ingyenes tömegközlekedést vegyék igénybe.
Homokzsákok védik a Stefániát. Még mindig nincs tetőzés –, de már nagyon közelít Fotó: Karnok Csaba
Tegnap reggel 980 centis vízmagasságot mértek Szegednél, este elérte a 989 centit. A szakemberek úgy számítják, ma is emelkedik legalább 10 centimétert a víz. A Tisza Szegednél várhatóan tíz méteren tetőzik, a hibahatár tíz-tizenöt centi. Nehéz az előrejelzés, de csütörtökre vagy péntekre várják a tetőzést. Változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben, Szegeden több mint ezren dolgoznak a gátaknál, mától egyetemisták is. Egyre több a védvonalakon átszivárgó víz és a koncentrált csurgás a belvárosi szakaszon, a partfal mentén is.

– Nincs szükség rendkívüli tanítási szünet elrendelésére, de arra kérem a
Nehéz a pontos előrejelzés

A szokásosnál sokkal nehezebb pontos előrejelzést adni az elkövetkező napok vízállásáról, a tetőzés időpontjáról – közölte Dobi László, az Atikövizig központi védelemvezetője. A Tisza árhulláma ugyanis a Duna visszaduzzasztása miatt rendkívül lassan vonul le; minden mellékfolyó – a szeszélyes csapadékviszonyok miatt nem mindig előrelátható – vízingadozása azonnal érezteti hatását a vízmagasságban; mindeközben a dunai visszaduzzasztás mértéke is folyamatosan változik.  
szegedieket, hogy személykocsi helyett az ingyenes tömegközlekedést vegyék igénybe – hívta föl a figyelmet Botka László, Szeged polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke tegnap. Hozzátette, ha vízügy szükségesnek látja, akár le is zárhatják a belvárost a gépjárműforgalom elől. Lakossági segítségre egyelőre nincs szükség – a polgármester köszönetét fejezi ki a szegedieknek az eddigi munkákért.

Tegnap a klinikák pincéiben is megjelent a víz, veszélyeztetve az elektromos berendezéseket. A veszély elhárítását megkezdte a vízügyi szolgálat. A város egyéb részein megjelent árvízi jelenségek nem számítanak rendkívülinek, és kezelhetők – mondta Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, központi védelemvezető.

Csongrád megyében tegnap már 3157 ember dolgozott a gátakon. Megemelte létszámát a katonaság, a polgári védelem; a rendvédelmi szervezetek a helyükön vannak, bekapcsolódott a munkába a Vöröskereszt is – mondta Frank József, a megyei védelmi bizottság elnöke. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára tegnap Szegeden rámutatott, a szükséges anyagi és logisztikai eszközök továbbra is rendelkezésre állnak.

A megyében a legnagyobb gondot a Hármas-Körösön érkező árhullám okozza. Csongrádra ötezer homokzsákot kértek töltéserősítéshez.

Jóindulatú Maros

A Maros tegnap 523 centi volt Makónál, vízszintje nagymértékben a Tisza visszaduzzasztásától függ – tudtuk meg Vágfalvi Zoltántól, az Atikövizig műszaki ügyeletesétől. Nagy vízszintemelkedést, amitől a korábbi meteorológiai előrejelzések alapján tartani lehetett, eddig nem jeleztek a vízgyűjtő területéről.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom