Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A tó jegéből szabadították ki a darut

Sikerrel szabadítottak ki a jég fogságából egy darut a nemzeti park munkatársai. A megmentett madarat a Szegedi Vadaspark szakemberei gyógyították föl, s amint lehet, szabadon engedik.
A Szegedi Vadasparkban ápolják a jégből kiszabadított darumadarat. Fotó: Karnok Csaba
A teljesen legyengült madarat a napokban találták a befagyott kardoskúti Fehér-tavon a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai. Tíz-tizenöt centis vastag jégpáncél tartotta fogva – tudtuk meg Veprik Róberttól, a Szegedi Vadaspark igazgatóhelyettesétől. A nemzeti park munkatársainak – nagy óvatossággal dolgozva – sikerült kibaltázniuk a jégből a madarat, anélkül, hogy az sérülést szenvedett volna.

Ezután a daru a vadaspark állatkórházába került – a dél-alföldi régióban itt foglalkoznak szabadban talált sérült, illetve beteg állatok felgyógyításával –, ahol a maradék jeget, ugyancsak nagyon óvatosan, lekalapálták-olvasztották róla. Az antibiotikum-, és egyéb, szükséges injekciók hatására a nemrégen még végzetesen legyengültnek tűnt madár gyorsan rendbejött: jó étvággyal fogyasztja a szemes kukoricát, salátát. Ha az idő véglegesen megenyhül, szabadon lehet ereszteni.

Egyébként ritkaság, hogy daru belefagyjon a jégbe: a madarat nyilván becsapta a néhány nappal ezelőtt érkezett, hirtelen fagyhullámot megelőző, hosszan tartó, enyhe időjárás, és itt próbált meg áttelelni, nem követte társait délre. Emberi segítség nélkül mindenképpen elpusztult volna a pénzben kifejezve ötvenezer forint értékű, védett madár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a kórházat

A rendelőintézet után a szegedi kórházat is átvilágítják. László Gábort, a szakrendelő volt… Tovább olvasom