Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A többség nem fizet többet

A világpiaci gázáremelés elől nem lehet elbújni: minden nagyvárosban, minden lakótelepen és szinte azonos, 50-60 százalékos mértékben drágul a távhőszolgáltatás. Az alacsony jövedelműeket azonban ez nem érinti, a leginkább rászorulók ugyanis az áremelés mértékének megfelelő összeget kapnak támogatásként. Szegeden a lakótelepen élőknek csak 10-15 százaléka fizeti meg a drágulás teljes összegét.
Január elsejétől már nem az elfogyasztott földgáz köbméterét, hanem a fogyasztót támogatja az állam. Míg eddig minden egyedi gázfogyasztó első 1500 köbméterére egyformán járt kompenzáció, jövőre csak az kap, akinek alacsony a jövedelme. Vagyis az állam továbbra sem vonul ki a gázártámogatás rendszeréből.

A távhőszolgáltatás is hasonló elvek mentén működött, eddig a hőszolgáltató az általa felhasznált földgázt féláron kapta. Jövőre azonban világpiaci árat fizet érte, tehát emelkednek a távhőárak is – erről az önkormányzatok nem tehetnek. De csak az a család fizeti ki az emelkedés teljes összegét – Szegeden a drágulás 55 százalék –, amelyben az egy főre eső nettó jövedelem több mint 93 ezer 905 forint. A városban a becslések szerint a lakótelepen élőknek mindössze a 10-15 százaléka nem jogosult támogatásra.

53 ezer 660 alatt nincs drágulás

Az állam a távhő árából a rászorultság alapján ad kompenzációt. Így mindössze 1,5 százalékkal, egy-kétszáz forinttal emelkedik azoknak a számlája, akiknél az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum (26 ezer 860 forint) kétszeresét, vagyis 53 ezer 660 forintot. Amennyiben az egy főre jutó jövedelem 53 ezer 661 és 67 ezer 075 forint közötti, az emelkedés 11 százalék, 67 ezer 076 és 80 ezer 490 forint között csaknem 21, 80 ezer 491 és 93 ezer 905 forint között 30,45 százalék. Csak az efelett keresők fizetik meg az 55 százalékos drágulás árát.

A támogatást azonban nem automatikusan adják, hanem igényelni kell. Szegeden hétfőtől postázza a kincstár az igénylőlapokat, kitöltési útmutatóval együtt. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. pedig a decemberi számlával együtt egy olyan sillabuszt is a borítékba helyez, amely alapján el lehet igazodni, mit kell írni a rubrikákba. A válaszborítékot a kincstárnak kell visszaküldeni. Aki ezt karácsonyig megteszi, annak már a januári számláján jóváírják a kompenzációt. Básthy Gábor, a hőszolgáltató ügyvezető igazgatója elmondta, januárban 12-én mennek ki az első számlák a kincstári adatbázis alapján. Aki ezt követően kapja meg a határozatot a gáztámogatásról, és fél, hogy a megemelt összeget nem tudja kifizetni, a nyomtatvánnyal bemehet a hőszolgáltatóhoz és részletfizetést kérhet. A következő számláján pedig már biztosan jóváírják a támogatást.

Március 31-éig visszamenőleg mindenki megkapja a kompenzációt. Lehetséges, hogy egy fogyasztó kétszer 15 ezer forintot fizet majd, márciusban viszont már nullás számlát kap. Aki március 31-éig sem küldi el az igénylését, az visszamenőleg nem kaphat támogatást, csak április 1-jétől.


Miskolcon is emelnek

A lapunk által más nagyvárosok közszolgáltatási díjemeléseiről összeállított és tegnap közölt táblázat szerint Miskolcon nem emelik a távhődíjat. Januártól még valóban nem drágul a fűtés, viszont megtudtuk: februártól hasonló mértékű áremelés lesz az északi megyeszékhelyen is. Hiszen az ottani távhőszolgáltató korábbi gázártámogatása ugyanúgy megszűnik, mint mindenütt az országban. Csodák tehát nincsenek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a szalmonellás húst

Folytatódik az élelmiszerek fokozott ellenőrzése. Az ellenőrök megyeszerte keresik a Pest megyei cég… Tovább olvasom