Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A tolerancia jegyében – Egészséges gyerekek kerekes székben

Bekötött szemmel nem könnyű fogkrémet nyomni a fogkefére. Erő és ügyesség szükséges ahhoz, hogy kerekes székkel emelkedőn, vagy lejtőn haladjunk. Ezt is megtudhatták a szegedi Dózsa általános iskola diákjai a tegnapi tolerancianapon.
Akadálypályát építettek a szegedi Dózsa-iskola tornatermében. Az ottani emelkedőn és lejtőn kerekes széken gördültek végig a gyerekek.
– Erő és ügyesség kell az irányításhoz – mondta a 6. osztályos Túri Patrícia. Takács Kata hozzátette: jó tapasztalatot jelentett kipróbálni a kerekes széket, mert így jobban átérzi, milyen nehéz azoknak az élete, akik nem tudnak járni.

A bordásfal melletti padon gyerekek gubbasztottak: esélyegyenlőségi tesztet töltöttek ki. Bite Beáta helyesen jelölte meg, hogy Göncz Kinga az esélyegyenlőségi miniszter. Egy másik kérdés azonban, miszerint milyen kisebbségek élnek Szegeden, már többeknek feladta a leckét.

Egy emelettel feljebb egy másik osztálynak a látássérültekről beszélt Gáspárné Miklós Erzsébet gyógypedagógus. A gyerekek Braille-írással készült könyvet kaptak. Miközben ujjaikkal a pontokat simították végig, megtudták: a Braille-ábécében minden egyes betű hat részből áll, s míg egy látó egy-két nap alatt meg tudja tanulni a jeleket, ez egy vaknak egy-két évbe is beletelik. Egy másik teremben a hallókészüléket próbálhatták ki a diákok, a negyedik helyszínen pedig olyan feladatokkal várták őket, hogy megtapasztalhassák, milyen nem látóként, mozgáskorlátozottként élni. A dózsások kipróbálhatták azt is, hogy csukott szemmel nehezebb írni: a sorok girbegurbák lesznek, egy-egy betű elcsúszik. Az egyik fiú mankóval igyekezett eljutni a terem egyik végéből a másikig, a tanári asztalnál pedig a hetedikes Márta Kitti fából kivágott formákat kísérelt a megfelelő mélyedésbe helyezni.

– Amikor lát az ember, nagyon könnyű e feladat, de így, hogy be van kötve a szemem, nehezen megy – mondta Kitti. A tanári asztal túlsó felén négy diák próbálkozott azzal, hogy – szintén bekötött szemmel – fogkrémet nyomjon egy fogkefére. Az egyik fiú alig találta a tubus kupakját a tálcán, egy másik pedig, amikor levette a kendőt, csodálkozva látta: a fogkefén nincs semmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fantom pofozkodott

Dózsa Gábor felfüggesztette tegnap a gyermekbántalmazással kapcsolatban indított vizsgálatot. Az… Tovább olvasom