Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

A tolvaj helyett a károsult fizetett

Kétszeresen pórul járt olvasónk: egyrészt feltörték autóját és elvitték belőle a táskáját, másrészt a rendőrség őt is megbüntette. Az indok szerint elképzelhető, hogy nyitva hagyta személygépkocsiját, és ezzel hozzájárult a bűncselekményhez. Tízezer forintra bírságolták.
Egyre több Szegeden az autó feltörés – legalábbis olvasóink panaszaiból ez szűrhető le. Kutasi Ilona kocsiját délelőtt fél kilenc és fél tíz között törték fel a klinikák előtti fizetős parkolóban.

Tíz perc alatt

– Úgy nyitották ki az ajtót, hogy kívül karcolásnyi nyom sem látszott – mondta a nő, akinek autójából vandál módon egyszerűen kitépték a rádiót. Mások ugyanerre a „finom" módszerre hívták fel figyelmet.
Lukács András és felesége szintén tolvajok áldozata lett. Tápén tíz percre hagyták őrizetlenül autójukat egy kapubejáróban. Mire visszatértek a gépjárműhöz, a hátsó ülésről eltűnt a feleség táskája, amelyben a személyes papírjain kívül egy mobiltelefon is volt.

– Fél órán belül a rendőrkapitányságon volt a feleségem, és feljelentést tett. Bárcsak ne ment volna – jegyezte meg Lukács András. A történet ugyanis igen pikánsan fejeződött be. A rendőrség nem a tolvajokat büntette meg, azokat ugyanis nem sikerült kézre keríteni, hanem a sértettet, vagyis Lukácsékat. A határozat szerint 10 ezer forint bírságot kell fizetniük, mert vélhetően nyitva hagyták autójukat. Ezen aztán Lukács András igencsak felháborodott.

Nem vettek ujjlenyomatot


– Honnan tudják a rendőrök, hogy nyitva volt az autó? A feleségem a „kihallgatáson" azt mondta: nem tudja, hogy nyitva volt-e – panaszkodott olvasónk. Hozzátette: a rendőrök meg sem nézték az autót, és nem is vettek ujjlenyomatokat. Később kiderült, ha ezt megteszik, akkor a tolvaj nyomára bukkanhattak volna – állította Lukács András. Ezt a feltevését pedig arra alapozta, hogy az új mobiltelefonjuk előkerült.

– Értesítettek a rendőrségről, hogy megvan a fényképezős telefon. A mobil állítólag jeleket bocsátott ki, amit a rendőrség le tudott nyomozni. Egy kocsmában egy férfi kezében volt a telefonunk. Mostanában „gyönyörködünk" az általa készített fotókban – mesélte Lukács András. A rendőrség a férfira nem tudta rábizonyítani, hogy ő lopta el a telefont, mert nem volt ujjlenyomatminta. A férfi azt állította, hogy a mobilt kártyán nyerte.

A szabály, az szabály


A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, M. Toronykői Márta elmondta, a KRESZ 41. paragrafusa alapján az autó tulajdonosa is felelősségre vonható a nyitott gépjármű őrizetlenül hagyása miatt. Ebben az esetben a szabálysértés bírságának a mértéke a figyelmeztetéstől, akár 30 ezer forintig terjedhet. Hozzátette: amennyiben a sértett együttműködik a hatósággal, minden körülményt figyelembe véve, a szankció általában a figyelmeztetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális R-tanú a szabálysértők ellen

Szeged - A szegedi kapitányságon egyelőre még csak tesztelik azt a rendőrautóba szerelhető kamerát,… Tovább olvasom