Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A Tömörkény gimnáziumban középkori leleteket remélnek

Hamarosan régészeti munka kezdődik a szegedi Tömörkény gimnázium udvarán. Az önkormányzat pályázaton nyert 567 millió forintot, ebből felújítják az épületet, és egy újat is emelnek. A beruházást a tervek szerint 2008 őszére fejezik be.
A szegedi gimnázium udvarán 80 négyzetméteres területet tárnak majd fel a régészek – mutatja Kühn János igazgató Fotó: Segesvári Csaba
Két héten belül régészek veszik birtokba a szegedi Tömörkény István gimnázium udvarát. Az épületet teljes egészében felújítják, s egy újat is építenek. A jelenlegi szabályozás kimondja: minden építtető, aki a talaj felszíne alatt 30 centiméteres mélységben munkát végez, a régészeti védettség alatt álló területet köteles feltárásra átengedni.

– Nem látunk a föld alá, de arra számítunk, hogy a 80 négyzetméteres területen a középkori Palánk polgárházainak maradványait találjuk, valamint korábbi korszakok régészeti emlékeire is bukkanhatunk – mondta Horváth Ferenc, az ásatást végző Móra Ferenc Múzeum megbízott igazgatója. – Kezdetben egy régész, egy ásatási technikus és néhány ásatási munkás dolgozik majd a gimnázium udvarán, ha a munka megkívánja, növelni fogjuk a létszámot. Az ásatást november 31-éig kell befejeznünk.

A diákokat a gimnázium udvarának hátsó frontján végzett munka nem fogja zavarni: az udvari részt kerítéssel veszik körbe, azon belül folyik majd a feltárás. A leleteket a múzeum munkatársai leltározzák, nyilvántartásba veszik, restaurálják.

Nagy Sándor alpolgármester elmondta, az önkormányzat szeptemberben írja ki a közbeszerzési eljárást, s várhatóan novemberben bírálják el a kivitelezők pályázatait. A beruházásnak 2008. szeptember végére kell elkészülnie, a városvezetés azonban reméli, a 2008-as tanévkezdet egyben avatóünnepség is lehet a szegedi Tömörkény gimnáziumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bódéváros tűnik el egyszerre

Szeged gyomrának nevezett Mars tér, a kisemberek piaca sosem versenyzett a dorozsmai nagybanival, a… Tovább olvasom