Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A törvényesség őre az egyetemi főtitkár

Szeged – Hallgatóként is találkoztam a szegedi universitas első főtitkárával, Szabó Imrével – emlékezik Dömötör Máté (34).
A Szegedi Tudományegyetem főtitkáraként hosszan sorolja sokrétű és operatív feladatait. E tisztség viselője foglalkozik – többek között – az egyetemi polgárok ügyeivel, hozzá tartozik a Humánpolitikai és jogi igazgatóság. Az egyetemen a törvényesség őre, felelős a szabályzatokért, irányítja a rektori hivatal munkáját, előkészíti a szenátus és a gazdasági tanács üléseit.

A jegyző önkormányzati hivatalbeli munkájához érzi a leginkább hasonlatosnak a főtitkári tevékenységet Dömötör Máté. Példaként említi, hogy a szenátus és az egyetem egységei számára a jogszabályok értelmezése is a feladata.

– Tisztában kell lenni az egyetem ügyeivel, hiszen az SZTE jogi képviseletének megszervezésében, például peres és nem peres eljárásokban, külső hatóságok előtti, intézmények közötti kapcsolattartóként is dolgozom – pontosít. Az állam és az intézmény között közvetít.

Dömötör Máté fontosnak tartja a belső tájékoztatást. Fotó: Karnok Csaba
Dömötör Máté fontosnak tartja a belső tájékoztatást.
Fotó: Karnok Csaba

A hatályos jognak megfelelően folyamatosan frissíteni kell az SZTE 3 kötetes szervezeti és működési szabályzatát, mellékleteit. Az elmúlt fél év egyik külső feladata volt, hogy egy kivitelezővel kialakult jogvitában, birtokvédelmi ügyben járt el a főtitkár, megszervezve a jogi képviseletet, így kivédve, hogy nagyobb kár érje a szegedi egyetemet.

– A hatékonyság jegyében alakult át az SZTE irányítási struktúrája: a rektor mellett a korábbinál eggyel kevesebb helyettesi tisztség köré szerveződött az igazgatóságok rendszere is – magyarázza a rektori hivatal tevékenységét koordináló főtitkár. Reméli: e szervezeti felépítéssel helyt tud állni az SZTE a felsőoktatás egészét érintő refomfolyamatban.

Névjegy

A hallgatói önkormányzat tagjaként részt vett a szegedi universitas létrejöttét eredményező integrációs folyamatban, a szabályzatalkotásban, megismerte az intézmény működését a jogásznak készülő Dömötör Máté. A kecskeméti fiatalember a doktoravató után szegedi ügyvédként dolgozott, büntetőügyekben gazdasági társaságokat képviselt. Egyetemi főtitkárként szabadidejében változatlanul foglalkozik közélettel – az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felügyelőbizottsági tagja –, szívesen hallgat zenét és zenél.

Olvasóink írták

 • 4. nyuszat 2011. július 05. 12:40
  „Szerintem nagyon is megfelelő a pozícióra, semmiképpen sem kevésbé, mint az egyetem egyéb prominensei...”
 • 3. summacumlaude 2011. július 03. 18:45
  „Aki ezt elhiszi az nézze meg magát... Nem hiteles arc!! Ezt már bizonyította!”
 • 2. Traktato 2011. július 03. 09:50
  „Büntetőügyekben gazdasági társaságokat képviselt... bűnszövetkezeteket?
  Büntetőügyben ugye van az ügyészség, meg van a vádlott, egyik se lehet gazdasági társaság, olyan az egész büntetőjogban max. sértettként képzelhető el.”
 • 1. Vanek_B._Eduárd 2011. július 02. 11:00
  „Az elődjéről egy szó sem esik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 órás várakozás Röszkén

Röszke - Szombaton a reggeli órákra már 120 perces várakozás alakult ki a Röszke… Tovább olvasom