Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A törzsközönségé a szegedi ízek utcája

Benéztünk Szeged egyik legforgalmasabb és legárnyasabb utcájába, a Deák Ferencbe. Akár egy brüsszeli mintájú ízek utcája is lehetne a hely az egy főre eső vendéglők száma alapján, de nem az. Sehol egy terasz, sehol egy napernyő: ide az jön, aki a pincében érzi jól magát.
Nehezen tolerálnák a lakók, ha a Deák Ferenc utca amúgy is keskeny járdáján napernyők, asztalok és székek jelennének meg, a járókelők a teraszokat kerülgetnék, este pedig hangoskodó emberek ülnének le vigadni. Nem is kísérletezik senki a kipakolással a város viszonylag rövid, de a Kárász utca és a Széchenyi tér kínálatához képest több vendéglőt rejtő-rejtegető utcáján.

A Deák Ferenc utca vendéglői igyekeznek túlélni a nyári szezont: köztudott, a legmelegebb hónapokban nem a pincék, hanem a kerthelyiségek termelik meg a bevételt. Ezt Zádori Zoltán, a HBH Bajor söröző vezetője, tulajdonosa fogalmazta meg a legfrappánsabban. Mint elmondta, ha nem tudják megrendezni a hagyományos sörünnepet a Vedres udvarán – márpedig a rendezvény idén másodszorra marad el –, akkor csak az idegenforgalmi főszezon átvészelésében reménykedhetnek.

Számoljunk!

Kifejezetten a Deák Ferenc utcában található éttermek, kávézók: 1. HBH Bajor söröző és étterem, 2. Zápor József kávézó és söröző, 3. Grand Café, 4. Vár söröző, 5. Roxy pizzéria, 6. Internet Cyber Aréna, 7. Coco Café (Híd utca is), 8. Colibri bár, 9. Sárkány étterem. A szegediek emlékezetből a Deák Ferenc utcára fűzik fel a következő vendéglátó helyeket is: 1. Aranykanna kávézó (Horváth Mihály utca sarok), 2. Port Royal a Vaszy Viktor téren, 3. Gin Tonic a Tisza szálló alatt, 4. John Bull Pub a Deák Ferenc torkolatánál. Ezen egy tengelyen, a város korzójával párhuzamosan összesen 13 vendéglő vagy kávézó található – a színházi büfével együtt 14 –, több, mint a Kárász utcán és a Széchenyi téren együttvéve.

A bejáratott Bajor húsz éve állja a sarat, adott a márkanév, a tradíció. Nem így a többieknél: a város egyik pontján sem változott ennyit a vendéglátó helyek cégére, a mögöttük álló tulajdonosokkal együtt. Az egyetlen teraszos hely, a volt helyőrségi művházban kialakított Aranykorona például most Sárkány, és éppen felújítás miatt zárva tart.

Technikai okok miatt a Coco Café – volt Laguna – sincs nyitva, a Colibri, a karaoke-bár pedig értelemszerűen este várja a nagyérdeműt. Délelőtt 10 helyett csak délután 4-kor nyit a Belvárosi mozi Grand Caféja: látszik, hogy elmentek az egyetemisták. A Grand Café kakukktojás a Deák Ferenc utcában, pince helyett az emeletre kell felmászni, és kávé mellé kultúrát kap a vendég.

A legendás Zaporozsecről elnevezett Zápor József is csak estére telik meg, és főleg a téli időszakban – törzsközönsége tagjaival. Több a vendég a Híd utca sarki Cyber internet kávézóban: egy másik világ jár ide, a közeli, búfelejtő kinézetű Vár sörözővel szemben, mely még kínai étterem is volt egy darabig. Itt egy olcsóbb sör mellé 550 forintért májgaluska levest és ízes derelyét is adnak. Hogy ne hagyjunk ki senkit: a Vár melletti Roxy pizzéria is szenved a nyártól, hétköznapokon kevesebb benne a vendég, mint a Deák Ferenc utca főszezonjában, a téli hónapokban. Az egyik helyen a pincérlány, Katalin úgy fogalmazott, gyakran imádkoznak azért, hogy essen az eső.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rejtett szépségek kiállítás legkalandosabb sorsú képe

A Monarchia miniszterelnökének, Andrássy Gyulának a feleségéről a korszak legnevesebb német művésze… Tovább olvasom