Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A tudásközpont jelentheti a kitörési pontot

Az Európai Bizottság kutatás-fejlesztési igazgatója, Christian Patermann szerint a világhírű szegedi paprika és a Pick szalámi mellett a város másik kitörési pontja lehet az egyetem és a tudományos kutatóhelyek. Erről akkor beszélt, amikor a közelmúltban találkozott a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel.
Christian Patermann-nal, az Európai Bizottság Élelmiszer-, Mezőgazdasági és Biotechnológiai Kutatás-fejlesztési Intézetének igazgatójával folytattak kerekasztal-megbeszélést a szegedi egyetem és a kutatóintézetek – az MTA Szegedi Biológiai Központja, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány, a Biopolisz Szeged Kft., valamint a Gabonatermesztési Kutató Kht. – vezetői Szegeden. A találkozót követően Rácz Béla, az SZTE rektorhelyettese elmondta: a II. Nemzeti fejlesztési terv előkészítése most folyik, ehhez Szeged a biopoliszprogrammal kapcsolódik, melynek feladata az egyetemi-akadémiai kutatóhelyeken létrejött szellemi alkotások értékesítése mellett az ipari fejlesztési igények közvetítése.

– A programnak igen fontos része a biotechnológia és a környezetvédelmi technológia. Ahhoz, hogy ezek a tervek az Európai Unióval összhangban készüljenek el, a kutatásért felelős részleg vezetője tanácskozik az érintett intézetek vezetőivel – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: az Európai Unió vezetői felismerték, hogy az Amerikai Egyesült Államok mellett a távol-keleti országok is versenytársként jelennek meg, velük szemben Európának helyt kell állnia.

A kerekasztal-beszélgetésen Christian Patermann kifejtette: a 2007 januárjában kezdődő, hétéves keretprogram csaknem 55 milliárd eurós költségvetéssel dolgozik.

– Ez nagyon jelentős összeg, de ne felejtsük el: ezt a pénzt 25 tagország között kell szétosztani – hívta fel a figyelmet Christian Patermann. – Az Európai Unió akkor lehet versenytársaival szemben sikeresebb, ha határokon átívelő programokban gondolkozik. Szeged mint határ menti város, az eddiginél nagyobb feladatot kaphat a biotechnológia, a környezetvédelem, valamint a kutatás-fejlesztés területén.

A kutatás-fejlesztési igazgató hozzátette: Szegedet egyelőre a paprikáról és a Pick szalámiról ismerik, ugyanakkor a város ennél sokkal több kinccsel rendelkezik. A hungaricumok mellett a másik, igen jelentős kitörési pont a tudásközpont, hiszen az ország második legnagyobb egyeteme Szegeden van, és az elsők között szerepel a közép-kelet európai térségben. A kutatási-fejlesztési program igazgatója azt szeretné, ha Magyarország kevéssé lenne Budapest központú. Nagyobb sikereket lehetne elérni, ha a főváros a vidéki tudásközpontokat – így a Szegedi Tudományegyetemet is – sokkal jobban bevonná a pályázati munkába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom