Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A tudomány iskoláiról Szegeden

Szeged - Ismeretterjesztő előadásokkal is arra emlékezünk novemberben, hogy 2003-tól a magyar tudományt ünnepeljük november 3. napján. Azért e napon, mert 1825-ben Széchenyi István ekkor ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapítására.
Ablakot nyit a jövőre a tudomány iskolája. E gondolat áll a középpontjában a magyar tudomány ünnepe idei programsorának. Az MTA Szegedi Biológiai Központjának dísztermében ma 10 órakor Hámori József, az MTA alelnöke szól a tudomány fellegvárának reformjáról. Majd Pósfai György Szintetikus biológia, élőlények rendelésre címmel tart előadást.

Az MTA Szegedi Területi Bizottsága székházában (Szeged, Somogyi utca 7.) tegnap a gyógyszerészeti, a műszaki és a kémiai szakbizottság szervezett 18 előadást. E programok ugyanúgy nyilvánosak, mint például a ma 9 órakor a nyelv- és irodalomtudományi szakbizottság előadásai, melyek a testről való gondolkodást történeti és jelenkori dimenzióit járják körbe. A szegedi akadémikusok a november 26-án záruló rendezvénysorral Kecskeméten, Békéscsabán és Baján is népszerűsítik a tudományt.

A Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szervezésében csütörtökön 17 órakor a szegedi klubban (Kárász utca 11.) Mika János éghajlatkutató a klímaváltozásról közöl tényeket és hipotéziseket.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 08. 09:51
    „Azt szeretném megélni, hogy a mai vezetőink luxusbérükből és összeharácsolt vagyonukból mikor ajánlanak fel a Tudós Társaság részére jövedelmeikból.Ha nem is az egy évit, de valamennyit.
    De még attól is boldog lennék, ha nem gátolnák a tudomány fejlődését, az oktatást - amelyet Széchenyi annyit hangoztatott - nem süllyesztenék a mélypontra.
    "Az emberfők képzése..." lenne az egyik legfőbb feladata a kormánynak.
    A példamutatás!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ok nélkül ütöttek meg egy buszsofőrt Szegeden

Szeged - Szegeden először esett meg, hogy jogerős bírósági ítéletben marasztaltak el buszsofőrt bántalmazó utast. Ennek az az oka, hogy a sértettek általában nem viszik végig az ügyet. Tovább olvasom