Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A tudomány szegedi nagykövete

Szeged - A szegedi Vígh Évát nevezték ki a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatójává. A docens azt mondja, egyszerű dolga lesz: ápolja a hagyományosan jó magyar–olasz kapcsolatokat, miközben a szegedi gyökereiről sem feledkezik el.
Ismét szegedi nagykövete van a magyar tudománynak. Októbertől négy évre a szegedi egyetem olasz tanszékének docensét, Vígh Évát nevezték ki a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatójává. Szegeden született, itt járt iskolába, az olasz–pedagógia szakos diplomát töretlen egyetemi karrier követte. Az olasz mellett spanyolul, franciául és angolul beszél. Idén védte meg a nagydoktoriját, szakterülete az irodalomtörténet és a kulturális antropológia. Felért tehát a szakmája csúcsára, közben felnőtt két gyermeke, vagyis nem jöhetett volna jobbkor a Balassi Intézet felkérése. Nyár végén értesült a megtiszteltetésről, azóta felkészítésre járt és megmártózott az olasz-magyar diplomácia honi felében. A jövő héten már utazik. Egyelőre egyedül foglalja el az állomáshelyét, mert történész férjét az egyetemi teendői Szegedhez kötik.

Vígh Éva sokat letett a tudomány asztalára, rendszeresen oktatott is a római egyetemen. Nem lesz nehéz felvennie az itáliai ritmust az akadémia élén, amelyet 1999-ig a szintén szegedi Pál József is vezetett. Kultúrára ugyan a külhoni pénz is kevés, ettől eltekintve a világszerte működő tizenkilenc magyar kulturális centrum közül a római számít a legnagyobbnak a párizsi és a bécsi mellett. Főként azért, mert a magyar állam legimpozánsabb és legértékesebb külföldi rezidenciáján működik. A Tiberis partján álló Falconieri-palotában amúgy szűk stáb dolgozik; a tudományos igazgató a kulturális igazgató oldalán tevékenykedik. Vígh Évának a magyar tudományosság fejlesztése a feladata, de tüstént hozzáteszi, nem bújik ki a szegedi bőréből, azaz erősíti majd a hagyományosan kitűnő városi és egyetemi kapcsolatokat.

Miként követi férfi elődeit az attraktív ötvenes nő a macsó Itáliában? Elmondja: magától értetődő természetességgel, hiszen sok mindenben hasonlít egymásra a két náció. Felszínes ismeretségek könnyedén köthetők, de a termékeny munkakapcsolathoz feltétlenül eredmények felmutatásával lehet megszerezni a bizalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre lehet Kispál Ferenc utódja

Szeged - Bodó Imrét, Tiszasziget polgármesterét jelölte az országgyűlés Fidesz-frakciójába a Magosz… Tovább olvasom