Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A tudományokról – mindenkinek

A Mindentudás Egyeteme mintájára indul előadás-sorozat Szegeden: a kutatók októbertől hetente egyszer a TIK kongresszusi termébe költöznek, hogy bemutassák az érdeklődőknek munkájuk eredményét és érdekességeit.
A Szegedi Tudományegyetem és a Mindentudás Egyeteme Tudományos Kht. együttműködésének eredménye, hogy októbertől elindul a Mindentudás Egyeteme – Szeged elnevezésű rendezvénysorozat. Az érdekes témákról újszerű megközelítésben elhangzó előadások mindenki számára megnyitják az egyetem – és a legújabb büszkeség, a szegedi Ady tér 10. alatti tanulmányi és információs központ (TIK) – kapuit.

Lapunkban rendre fölhívjuk olvasóink figyelmét ezekre az előadásokra, melyek megismertetik a szegediekkel és más érdeklődőkkel az itteni egyetemi tudományos műhelyek eredményeit, a legkiválóbb kutatói teljesítményeket. Az előadásról készült felvételt a szegedi Városi Televízió minden pénteken 18–19 óra között sugározza.

Október 5-étől szerdánként 18 órakor a szegedi egyetem egy-egy kiváló tudós tanára tart 60 perces, ingyen látogatható előadást a TIK kongresszusi termében. Az előadások után – úgy, mint a budapesti Mindentudás Egyetemén – az érdeklődők kérdéseket tehetnek fel az előadónak.

Először október 5-én találkoznak a Mindentudás Egyeteme – Szeged hallgatói: Az egyiptomi kagylóktól a kvantummechanikáig – a fizikai gondolkodás fejlődése címmel Szabó Gábor akadémikus, az optikai és kvantumelektronikai tanszék professzora tart előadást.
Az egyetem szerepe régiónk gazdaságfejlesztésében címmel Lengyel Imre, a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézetet vezető egyetemi tanár október 12-én ad iránytűt a mindennapok megértéséhez.

Október 19-én Az ezotéria diszkrét bája címmel a mágiáról és okkultizmusról kultúrtörténészként szól Szőnyi György Endre, az Angol–Amerikai Intézetet vezető egyetemi tanár. Október 26-án a Művészi alkotóerő és a pszichés zavarok a témája Janka Zoltánnak, a pszichiátriai klinika tanszékvezető egyetemi tanárának.

A „Mindentudás szegedi egyetemén" szót kér még – mások mellett – Galgóczi László egyetemi tanár, aki „…csélcsap és mintegy trágár beszédek…" címmel a nyelvi agresszió diakrón formáiról beszél. Sümegi Pál egyetemi docens az ember és a környezet kapcsolatát a Kárpát-medencében az elmúlt 30 ezer év adatai alapján vizsgálja. Odorics Ferenc egyetemi docens A spirituális József Attila – a lélektől elválasztott én cím alá rendezve mondja el gondolatait. Falkay György egyetemi tanár a koraszülés terápiáját és a jövő perspektíváit vázolja. Balogh Elemér egyetemi tanár az 1728-as nagy szögedi boszorkányperig visz vissza az időben. Kemény Lajos egyetemi tanár bemutatja az allergiát, korunk népbetegségét.

A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papagájkóros beteg a deszki kórházban

Egy 43 éves szentesi férfit kezelnek papagájkór-fertőzés gyanújával a deszki kórházban. A… Tovább olvasom