Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjának kitüntetettje: Penke Botond

Penke Botond 1942-ben született Beregszászon. Középiskolába Debrecenben járt, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett biológia–kémia szakos középiskolai tanári diplomát. 1965-ben került Szegedre, azóta az egyetemen dolgozik.
Előbb a JATE Szerves Kémiai Tanszékén volt tanársegéd, adjunktus; 1976-tól a SZOTE Orvosi Vegytani Intézetében adjunktusként, docensként, tanszékvezető egyetemi tanárként, majd 2005-től társprofesszorként végzi oktató és kutató munkáját. 1994–2000 között a SZOTE pályázati irodáját is vezette. 1988–1989-ben a göttingeni Max Planck Kísérleti Orvostudományi Intézet, illetve több alkalommal a San Diegó-i Salk Intézet vendégprofesszora volt. Kandidátusi értekezését 1976-ban védte meg, 1989-től akadémiai doktor, 2001-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007-től rendes tagja. A Széchenyi-díjjal kitüntetett Penke professzor fő kutatási területe a bioorganikus kémia, ezen belül az aminosavak, a peptidek és fehérjék biokémiája.

Penke Botond
Penke Botond

Nevéhez fűződik a béta-aminosavak előállítása, illetve a triptofánt tartalmazó peptidek és fehérjék úgynevezett kíméletes hidrolízisére vonatkozó új módszer kidolgozása. Elsőként állított elő, illetve tervezett olyan speciális antigéneket, amelyeket az idegátvitelben részt vevő aminosavak kimutatására használtak fel. Napjainkban az MTA és az SZTE közös fehérjekémiai kutatócsoport tagjaként az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásokkal foglalkozik. Sikerült olyan újszerű vegyületeket kialakítania, amelyek megakadályozzák az idegeket megtámadó béta-amiloidok hatását, illetve az idegi degenerációt. Jelentős szerepet vállalt az SZTE első Regionális Tudásközpontjának a hazai gyógyszeriparral közös megalapításában, ahol számos projekt irányítását végezte. Tudományos munkásságát 370 közlemény fémjelzi, több mint tíz szabadalmat jegyeztetett be. Iskolateremtő munkásságára jellemző, hogy munkatársai közül ketten az MTA doktora, négyen a tudományok kandidátusa fokozatot, több mint tízen pedig PhD tudományos fokozatot szerezetek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debreczeni Pál-díjas Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke

Lednitzky András tősgyökeres szegedi: itt született 1947-ben, itt szerzett jogi diplomát. Tovább olvasom