Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A tüneményes égi játék a földben kezdődik

Hetvenkilós műanyag cső a bombának, izzógyújtózás, csőben bontó anyag – ezekkel a szakkifejezésekkel és a tűzijáték előkészületeivel ismerkedtünk a Partfürdőn. A dolog, elő- és utómunkálatokkal, egy hétig is eltart.
A műanyag csöveket szortírozzák, földbe ássák, majd beletöltik a bombát Fotó: Karnok Csaba
Műanyag csövek nagyság szerint sorba rakva, jó néhány ásó és markos fiatalemberek a Partfürdőn. Ki gondolná, hogy az augusztus 20-i tűzijáték előkészületeit látjuk?

– Beszálltok? – céloz az ásásra az egyik férfi, miközben egy csövet félredob ezzel a megjegyzéssel: popóhiányban szenved, kéne neki egy fenék.

– Mármint: nincs alja – magyarázza kollégája a kevéssé értelmes arccal néző újságíróknak. Az ásásba nem szállunk be, inkább kérdezősködünk. Például arról, miért mondták az egyik csőre a munkások, hogy ilyet még nem látott Szeged.

– Mert hatalmas. 300 milliméter belső átmérőjű, 70-80 kiló, két embert követel, egy nem képes fölemelni. Nagy védőterület kell hozzá. Ilyennel Magyarországon legfeljebb csak Budapesten dolgoznak – mondja Bácskai Dániel, a Fénypont Stúdió marketingmenedzsere. A szegediek az ebből lőtt hosszú égésidejű és legmagasabbra szálló bombákat vasárnap a 15 perces tűzijáték végén láthatják.

A nagy védőtávolság azért kell – folytatódik oktatásunk –, mert ha az
Hatvan fáklyás hajó

Vasárnap a Huszár Mátyás rakparton 11 órakor a Via Stellis Keresztény Zenekar koncertjével kezdődik az ünnepi műsor. 12-től a Szeged Határőrség bemutatóját, 13.30-tól a Szeged Táncegyüttes műsorát láthatják. 15 órakor a Hetedhét együttes, 18 órától Szirtes Edina (Moe) koncertezik. A kajak-kenu vb győzteseit 20 órakor köszöntik, majd a Zanzibar lép fel. A fáklyás vízi felvonulás a Boszorkányszigettől indul 21.15-kor hatvan hajóval. A menet körülbelül fél óra alatt ér az új hídhoz. A 22.10-kor kezdődő tűzijáték után a Volvox zenél.  
anyag a csőben bont (vagyis felrobban a csőben), akkor a szétrepülő darabok megsebesíthetik a túl közel állókat. A cső egyébként nem akármilyen: speciális polietilén, a nyomás hatására jól nyúlik és nem szilánkosra törik.

– De hol a bomba? – türelmetlenkedünk. Előbb azonban minden csövet (a felénél mélyebbre, hogy el ne dőljön) le kell ásni a tervrajz szerinti helyére.

– Nincs valami speckó fúró ezekhez? – érdeklődik kollégám, mire az egyik szakember az ásókra mutat: ezek azok.

Amikor már az összes speciális polietilén a helyén van, beleteszik az előre elkészített anyagot – onnantól kordonnal védik a területet –, végül az izzógyújtózás következik. A kilövést majd számítógép vezérli. Esténként a tűzijáték-alkatrészekre fegyveres őrök vigyáznak, a bombákra a csapadék ellen fóliát terítenek. Az előkészületeken öt napig 10-15 ember dolgozik, és az utómunkák is legalább két napig tartanak.

Bácskai Dániel szerint fizikailag a csőásás a legnehezebb feladat – a munkások egyetértenek –, a bombák betöltése már szakmunka. Szakmunka a tűzijáték végén ezek ellenőrzése is, tapasztalatok szerint ugyanis legfeljebb egy százalékuk nem robban föl. Ha az anyag sértetlen, akkor felhasználják később, ha nem, akkor megsemmisítik.

A játék a tűzzel tűzmozsarakkal kezdődik, ekkor a Tiszával párhuzamosan 50 méter hosszan lőnek majd fel bombákat. Előbb a két szélről egyszerre indulva befelé, majd teljes hosszában újra. Lesz még szikraszökőkút, vízre ugró és ejtőernyős bomba. A látványossággal kapcsolatban Bácskai Dániel jóslata így hangzik: – Minden idők legnagyobb tűzijátéka lesz.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a képviselő pénztárcáját

Személyi igazolványa és mintegy tízezer forintja tűnt el Kohári Nándor fideszes önkormányzati… Tovább olvasom