Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A vadászkönyv volt a sláger a hetedik szegedi árverésen

Hetedszerre gyűltek össze Magyarország könyvgyűjtői szegedi árverésen. A Royal Hotelben a hét végén megtartott aukción ki-ki vérmérséklete és pénztárcája szerint licitálhatott. A vadász- és szakácskönyvek mentek legjobban.
Mikszáth nem kelt, a teher-automobil műszaki leírását vitték. Fotó: Frank Yvette
A hivatalos kezdés előtt fél órával már alig lehetett helyet és levegőt kapni a Royal Hotel különtermében. A hetedik szegedi
könyvaukciót szerevező Antikvárium Kft., a Dekameron és a Könyvmoly antikvárium alkalmazottai nem győzték mutogatni az árverésre kerülő köteteket a leendő vásárlóknak. Monostori Dezső, a Kárász utcai antikvárium cégvezetője pontosan erre számított.

A Borsszem Jankó kalendáriuma

– Nagyon jó anyagot sikerült összegyűjtenünk, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a katalógusban szereplő négyszázhúsz tételből száznyolcvanra már érkezett vételi megbízás. Ezt azok a személyek tették meg, akik nem tudnak személyesen jelen lenni. A szakács- és vadászkönyvekre különösen nagy volt az érdeklődés – mondta.
Horváth Dezső, a HVG művészeti mellékletének újságírója rendszeres látogatója a könyvárveréseknek. – Munkámból fakadóan és magánemberként is itt a helyem. Saját gyűjteményembe négy-öt kötetet szeretnék megszerezni, ezenkívül több pesti gyűjtő megbízott: licitáljak a nevükben.

Hogy miket is szeretne megvásárolni, nem akarta elmondani. – Szigorúan titkos, kinek mi az érdekes, ehhez a mű ritkasági fokát kell ismerni – mondta. Annyit azonban elárult: a Borsszem Jankó tréfás, adomás, képes kalendáriumának ára nagyon felmegy majd, ugyanis az ilyen típusú könyveket szívesen veszik az emberek.

Igaza lett: a háromezer forintos kikiáltási árnak majdnem a háromszorosáért kelt el a könyv – neki sikerült megszereznie.

Vendéglősök egymás közt

Szegedi éttermek vezetői is feltűntek az aukción. Ferenczi Dezső, a Roosevelt téri halászcsárda ügyvezető igazgatója Kovács Zsolttal, a Régi Hídhoz vendéglő tulajdonosával próbált egyezkedni – melyiküknek fontosabb az adott könyvritkaság. Természetesen szakácskönyvekről volt szó: egy esti étlapról, ami Bohn József Vár utcai éttermének és sörcsarnokának napi kínálatát mutatta 1915. október 18-án, valamint Kovács Teréz 1902-ben kiadott Szegedi képes szakácskönyvéről. Abban maradtak, egymásra nem licitálnak. Ez a két tétel is Horváth Dezső birtokába került, aki az aukció végén büszkén mondta, kilencven százalékban sikerült megszereznie a kívánt darabokat.

A vadászattal, utazásokkal és gasztronómiával foglalkozó művek voltak a legkelendőbbek: indító áruk többszöröséért cseréltek gazdát. Legtöbbet Pák Dienes kétkötetes Vadászattudományáért fizettek – 40 ezer forintos induló ár után 190 ezer forinton ütötték le. A boldog tulajdonos elmondta: ez a legelső magyar vadászkönyv, amiben még ma is értékes dolgokat lehet találni. Hozzátette: jó áron jutott hozzá. Kérdésemre, meddig ment volna el, ha még rálicitálnak, teljes természetességgel válaszolt: 350 ezer forintig.

A kikiáltási és leütési ár közötti legnagyobb különbséget Pupulus: Utópia az erősek világállama című könyve érte el. Nyolcszáz forintról indult – 55 ezerért kelt el.

A szépirodalom azonban nem volt nyerő: Mikszáth Kálmán két regényére sem akadt jelentkező. Ellenben az M típusú kardánhajtású teher-automobilok műszaki leírásáért szép summát, ötezer forintot fizetett egy licitáló. Szetey András: A másik Ady című 1941-ben kiadott művét pedig maga Szetey András szerezte meg. No nem az író, hanem unokája, lapunk főszerkesztője.

Kölcsönös gratulációk

Az árverés végén hosszan kígyózó sor állt a hotel előterében felállított pénztárgép előtt, ahol az új tulajdonosok boldogan ölelhették magukhoz gyűjteményük legújabb darabjait. A kölcsönös gratulációk után többen ígéretet tettek: jövőre rámenősebbek lesznek.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elitképzés a szegedi szakkollégiumban

Tíz éve alakult meg több egyetemi kar diákjainak elitképzését felvállaló Szegedi Társadalomtudományi… Tovább olvasom