Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A vakok intézete is segítséget remél

Tegnap lehetett utoljára árvízi és belvízi károkat bejelenteni a szegedi önkormányzatnál. Néhány kérelem érkezett magánszemélyektől is. Szeged intézményei közül csak a Kőrösy szakközépiskola, a megyeiek közül tizenegy jelentkezett.
A vakok intézete közel volt a vízhez. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnap volt a határidő, a szegedi ár- és belvízkárosultak eddig jelenthették be az önkormányzatnál támogatási igényüket. A magántulajdonú lakóingatlanokban keletkezett károkra kérhettek kártérítést azok, akik más forrásból nem remélhetnek segítséget. A cél, hogy minél hamarabb újra lakhatóvá lehessen tenni a házakat vagy üdülőket.

– Viszonylag kevés kérelem érkezett, elsősorban tápéi családi házak helyreállítására kérnek támogatást a károsultak – összegzett a munkanap végén Molnár László osztályvezető. Néhány nap áll rendelkezésre, hogy a helyszínen felmérjék a kárt. Jegyzőkönyv készül, végül a kormányzat tárcaközi bizottsága dönt a támogatás mértékéről. Mivel a város vis major kerete kimerült, a közintézmények kárigényét is továbbítják a bizottságához.

A városi fenntartású intézmények közül eddig a Kőrösy szakközépiskola jelezte igényét. A pincében feltört víz után megközelítőleg tízmillió forintot kell a helyreállításra fordítani. A megyei önkormányzat kezelésében álló intézményektől párhuzamosan jelentik a károkat a területfejlesztési tanácshoz és a katasztrófavédelmi igazgatósághoz. A hivatal tájékoztatása szerint a megye nyolc településéről – Apátfalva, Csanytelek, Csongrád, Makó, Mártély, Mindszent, Szeged, Vásárhely – tizenegy károsult adta be kérelmét. Szegeden két megyei intézményben tartanak árvízi szemlét a hivatalok: a vakok újszegedi intézetében és a Móra-múzeumban. A közgyűjtemény főépülete nem sérült, de a várrom, a mellette feltárt ásatás és a kőtár jelentős károkat szenvedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christopher Lambert Szegeden

Testőrök nélkül érkezett tegnap Szegedre Christopher Lambert, akit hatalmas tömeg várt a Belvárosi… Tovább olvasom