Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A válsággal meg kell küzdeni a megyében is

Szeged - Nehéz gazdasági évre számítanak 2009-ben a lapunk által megkérdezett megyei cégek, vállalkozások vezetői. Mégis optimisták, és bíznak még a nyereségben is, viszont a vásárhelyi Szent István téri halárus már a túlélésnek is örülne.
– A 2009-es esztendő nem várt nehézségeket okozhat – közölte Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója –, a válság az első negyedévben teljesedhet ki. Ha jól, ügyesen gazdálkodunk, stabilizálhatjuk helyzetünket a világpiacon. Mindent összevetve átlagos, vagyis nyereséges évre számítok, ehhez azonban az exportot növelni, erősíteni kell. A Pick Zrt. van olyan erős, hogy a recesszió ne viselje meg, sőt versenytársaink nehézségeit is ki szeretnénk használni.

– A gazdasági válság március végére lesz igazán érezhető az építőiparban – fogalmazta meg véleményét Mészáros Antal, a vásárhelyi Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója –, amely úgy gondolom, tizenkettő-tizenöt hónapig tarthat, vagyis áthúzódhat 2010-re. Látható, tapasztalható, hogy Európa fejlettebb, nyugati felén is nagy gondokkal küszködnek a cégek; viszont biztató, hogy ezt a problémát minden kormány meg akarja oldani, a válságot le akarja küzdeni. Összefogással sikerülhet, de körültekintő és takarékos gazdálkodásra kell mindenkinek felkészülnie. Le kell hajolni a gyufaszálért is, vagyis a legkisebb megrendelés is rendkívül értékesnek számít majd, mert egyre kevesebb lesz a nagy.

– Bízom benne, hogy jobb lesz, mint a 2008-as, nehezebb, de mégis jobb, eredményesebb – mondta Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. egyik tulajdonosa, vezérigazgatója. – A gazdasági válság a fogyasztás visszaesésével nem könnyíti meg a dolgunkat, de 2009 csakis jobb lehet, az elmúlt év katasztrofális volt. Elsősorban, ezzel nem árulok el titkot, a Négy Mancsnak „köszönhetően". A magyar embereknek el kellene gondolkozniuk: tulajdonképpen arra adakoztak, hogy a Négy Mancs kampányaival lejárassa termékeinket, és ezáltal munkahelyeket szüntessen meg, mert telephelyet – erre kérik a pénzt – hazánkban nem tart fent. Remélem, a válság nem húzódik el. Az embereknek enniük kell, és a jó minőségű élelmiszernek – amilyet mi is gyártunk – mindig lesz piaca.

– Rossz, nagyon nehéz gazdasági évre számítok – mondta a 69 éves id. Koczka István, a Vásárhelyen, a Szent István téren található Bárka élőhal-bolt tulajdonosa. – Az embereknek még kevesebb pénzük lesz, mint az elmúlt esztendőkben, és a halról az elsők között mondanak majd le. Ugyanis azt ebben a városban különlegességnek tartják, nem úgy, mint Baja környékén, ahol a következő mondás járja: „Mindennap egy falat halat, és a gyógyszer elmaradhat". Évek óta tartó folyamat, hogy egyre kevesebb élő halat vásárolnak – karácsonykor és szilveszterkor azért vitték –, a válság miatt ez felerősödhet. Kecsegtetik ugyan a vállalkozókat hitelekkel, de azt vissza is kell fizetni. Már annak is örülnék, ha a 2009-es évet túlélnénk, talpon maradnánk, bízom a törzsvásárlókban.

Négynapos munkahét a megoldás?

A pénzügyi és gazdasági válságban megoldást jelenthet – a munkáltatók és a munkavállalók szerint is – szükség esetén a rövidített munkaidő, a négynapos munkahét ideiglenes bevezetése. Ilyen a honi cégek közül várhatóan a Rábánál és a Graboplastnál lesz. Az indok: meg akarják tartani a szakképzett munkaerőt, viszont a kereslet visszaesése miatt kevesebb bért tudnak fizetni. A bevezetésről, a munkarend módosításáról kollektív szerződés keretében, házon belül is megállapodhatnának egymással a felek. Ezzel a modellel elkerülhetők lennének a tömeges elbocsátások.

Olvasóink írták

 • 1. Kraftwerk 2009. január 08. 02:29
  „Nekem az tetszik a legjobban ebben a HATALMAS VÁLSÁGNAK NEVEZETT"felfújt léggömbben",hogy mindenki erről beszél,mégis látva-olvasva a Délmagyarban,Szeged hatalams közlekedési infrastuktúra előtt áll,állítólag!!!
  Akkor ezek szerint,még sincs válság,mert erre van pénz,meg még számos dologra,kenőpénzek pályázatokért stb....
  Szerintem ez politika,vagy egyszerű kampányfogás!!!
  Feri!Itt az idő,lehet bizonyítani!Lássuk,most megállod-e a helyedet????
  Vagy ezt is elkúrjátok még jobban???
  Az úgyis megy nektek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január 1-jétől megszűnt a közigazgatási hivatal

Szeged - Bíróságra mehet, akinek nem tetszik a megyei vagy valamelyik települési önkormányzat döntése. Tovább olvasom