Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A vámosok hadat üzentek a benzinbiznisznek

Bár most nem a román és a szerb határ mellett virágzik leginkább a benzincsempészet, immár itt is használja mobillaborját a vám- és pénzügyőrség. A vámosok a kannában hozott üzemanyagra kíváncsiak, meg tudják állapítani, honnan származik. A törvény szerint a kocsi tankjában lévő mennyiségen felül tíz liter hozható be vámmentesen.
Tankolás kannába, Horgoson. A magyar vámosok laborja meg tudja állapítani, milyen benzin van a kannában. Fotó: Karnok Csaba
Alkalmanként a mobillaboratórium segítségével ellenőrzi a szerb és a román határ felől az ország belsejébe tartó járműveket a vám- és pénzügyőrség. Azt vizsgálják, betartják-e az üzemanyag-behozatalra vonatkozó jogszabályt az autósok. A törvény szerint a gépjárművek gyárilag beépített üzemanyagtartályában lévő mennyiségen felül tízliternyi üzemagyag hozható be vámmentesen. A cél: csökkenjen a benzincsempészet mértéke, és így itthon tankoljanak a gépjárművek vezetői, növelve ezzel az adóbevételeket – tudtuk meg a VPOP Dél-Alföldi Regionális Parancsnokságától. Az ellenőrzés információink szerint elsősorban a nagy üzemanyag-fogyasztókat érintheti, például azokat, akik mezőgazdaságból élnek.

A labor segítségével meg tudják állapítani, hogy az üzemanyag melyik országból származik. Az ellenőrzések során az üzemanyag eredetét, adózott voltát és szabványosságát is megvizsgálják, emellett a pénzügyőrök más módszerekkel is törekednek az illegális benzinfelhasználás megakadályozására.

A határ túlfelén gyakran megforduló Ildikó nem tagadja: az olcsóbb üzemanyagért utazik el Horgosra, vagy Nagylakra. Az utóbbi, külföldi benzinemelések azonban nem tették vonzóbbá a benzinturizmust, de rövidebb távra még mindig megéri egy-egy forduló.

– Nagyon drága a magyar benzin, és a külföldi üzemanyag sem rosszabb semmivel sem a hazainál, így még mindig előfordul, hogy átautózok. Eddig még nem találkoztam a vámosok „benzinkommandójával", de nem félek tőlük, szerintem elsősorban az irreálisan magas üzemanyagár lejjebb szorításával lehetne elvenni az ügyeskedők kenyerét. Az, hogy tudom: napi ellenőrzésekre számíthatok, nem győzte le a bennem lakó igazságérzetet, így igenis átmegyek, ha legközelebb is szükségem lesz benzinre – summázta az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Virág fizet, ha kell

Kiss László felszámolási eljárást kezdeményezett a Virág cukrászdát üzemeltető cég ellen, mert az… Tovább olvasom