Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A várólista nem jelentkezési sorrend

Hogy egy beteg mikor kerül orvoshoz, azt egyre gyakrabban a várólista határozza meg. Az azonban nem egyértelmű, ki hová iratkozhat fel azon a bizonyos névsoron.
Az egészségügy várólistáinak hosszúságát emlegetve hetekről, egyes szakrendelések esetében hónapokról beszélünk. Ám sok esetben a várólista nem egyszerű jelentkezési sorrend, hanem több szempont együttes figyelembevételével alakul ki, kinek mennyit kell várnia, míg orvoshoz kerül.

A listák közül a legspeciálisabbak a transzplantációs várólisták. A szervátültetésre váró betegekről ugyanis nem intézményenként, hanem országosan vezetnek névsort.

– Ha adódik egy beültethető szerv, a névsor alapján készül egy szelekciós lista, melyen már csak azok szerepelnek, akiknek immunológiai és szövettani szempontból elméletileg megfelel – vázolta a többlépcsős kiválasztás menetét Szederkényi Edit, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika transzplantációs osztályának
Bizottságot alakítanának

Az egészségügyi minisztérium közelmúltban megszületett rendelet-tervezete szerint a kórházi és klinika osztályokon várólista bizottságokat kellene létrehozni. Ennek tagjai – többek között az adott osztály vezető főorvosa, s az intézmény igazgatóságának egy tagja – szakmai szempontok alapján állítanák sorba a betegeket, s döntenék el, ki mikor kapja meg a szükséges ellátást.  
egyetemi tanársegédje. – Ezen belül a sorrendiséget az határozza meg, kinek mennyire egyeznek ezen adatai a szervével. Ekkor sem biztos azonban, hogy az első helyen állót választják ki a transzplantációra, hiszen figyelembe kell venni az életkort – a gyerekek mindig elsőbbséget élveznek –, a beteg aktuális egészségi állapotát, valamint azt, hogy földrajzilag minél közelebb legyen a donorszervhez, vagyis a műtét a lehető leghamarabb elvégezhető legyen.

Ennél egyszerűbben alakulnak a különböző szakrendelések várólistái.

– Ha a beteg beutalóval érkezik, az orvos feltünteti rajta, hogy sürgős esetről van-e szó. Ha igen, akkor természetesen azonnali ellátást kap, ha nem, akkor kerül fel a várólistára, az előtte jelentkezők mögé. Hasonló elven szelektálnak azok esetében is, akik beutaló nélkül keresik fel a szakrendelést – mondta el Tálosi László, a szegedi rendelőintézet főigazgatója.

Kivétel például néhány laborvizsgálat: mondjuk ha egy beavatkozás előtt van szükség vérképre. Ezeket az eseteket szintén a sürgősségi keret terhére jegyzik elő, lehetőség szerint minél hamarabbi időpontra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom