Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A Vásárhelyi-terv tovább folytatódik

Az alsó-tiszai árvízmegelőzésnek sokkal nagyobb súlyt kell kapnia. A megyében tervezett két árapasztó tározónak 2013-ig el kell készülnie – mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap Szegeden.
Persányi Miklós Fotó: MTI/Németh György
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap átadta a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) első szakaszának első ütemét. A szerb határtól Újszeged irányába haladva erősítették meg a töltést három és fél kilométer hosszan. A miniszter elindította a munkát a második, öt kilométeres szakaszon is, amely a híd lábáig tart. Ha az időjárás is kedvez, novemberre elkészülnek. – A megmagasított, megerősített gát az előző rekordot további egy méterrel felülmúló magasságú áradat ellen is védelmet biztosít majd – mondta a miniszter tegnap Szegeden.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének lényeges eleme az árapasztó tározók létrehozása. Összesen több, mint 12 tározó épül a Tisza-völgyben, 2013-ig a szegedi s a csanyteleki tározó is elkészül. – Az árvíz bizonyította: szükség van a megépítésükre. A korábbi tapasztalatok arra mutattak, hogy az árvizek leginkább a Felső- s a Közép-Tisza szakaszán jelentenek nagy problémát. Az idei árvíznél viszont épp az alsó-tiszai szakaszon kellett legtöbbet küzdeni. Tehát föl kell gyorsítani az alsó-tiszai szakaszon a munkát – hangsúlyozta a miniszter.

Ismertetett további környezetvédelmi és vízügyi projekteket is. A szennyvízzel kapcsolatos fejlesztések közül kiemelte a szegedi, makói csatornázást. Az ivóvízprojekt keretében 105 millió forintot szánnak a dél-alföldi régió egészséges ivóvízzel történő ellátására. A Homokhátság vízgazdálkodásának helyreállítása Csongrád megye nyugati részét is érinti.

A megújuló energiák hasznosítására bioerőmű épül Gyula körzetében – jelentette be a miniszter. Ez Csongrád megye számára is nagy jelentőségű: kifizetődővé válhat az energiafű-termesztés, energiaerdő-telepítés. Nem az ország túlsó felébe kell majd szállítani az energiahordozót – hanem csak a szomszédba.


A Dél-Alföld fejlesztése

A dél-alföldi régió fejlesztési tervében a tudás és az egészség védelme a kiindulópont – hívta föl a figyelmet Sándor Klára országgyűlési képviselő. A meglévő értékeket a leendő biopolisz olyan hozzáadott értékkel növeli, ami óriási húzóerőt biztosít a régiónak. Informatikai fejlesztéseket is terveznek. A közép- és kisvállalkozások számára a hasonló tevékenységű, egymással együttműködő, egymás számára kölcsönös előnyöket biztosító cégek alkotta övezetek létrehozása jelentheti a fejlődést az EU-n belül. A cél: lehetővé tenni minél több ember foglalkoztatását. A turisztikai fejlesztések szintén fontosak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom