Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A védelemvezető nem kételkedett a sikerben

Ha a vízügy nem kapja vissza korábbi megbecsültségét, szakemberhiány léphet föl. A mostani rekord árvízkor az Atikövizig nyugdíjas munkatársaira is szükség volt – mondta Dobi László, az Atikövizig igazgatója, központi védelemvezető, aki egyetlen percben sem gondolt arra, hogy áttörheti a víz a gátat.
Dobi László az államfőt, Sólyom Lászlót tájékoztatja. Fotó: DV
Bár ez a víz magasabb volt, mint az összes eddigi a Tiszán, tulajdonságai, törvényei nem változtak meg. Aki ismeri, az tudja, hogy mire lehet számítani – mondja Dobi László, az Atikövizig igazgatója, az alsó-tiszai védelem vezetője. Furcsa tehát leírni, de úgy tűnik: a védelemvezető bízott a vízben. – Bíztam a védművekben, az elődök lelkiismeretességében, és a sajátunkéban: minden ősszel négyzetcentiméterenként végigvizsgáljuk a töltést. Bíztam a munkatársaimban, hiszen olyan emberek dolgoztak a védekezésen, akik már többszörösen túlestek a „vízkeresztségen" – sorolja.

És nyilvánvalóan önmagában is bízott Dobi László: vízügyes családban nőtt föl, már gyermekként segített édesapjának árvízvédekezésben, egyetemi előfelvettként pedig korengedményes hivatásos gépkocsivezetőként hordta a földet a töltésekre. A műegyetem elvégzése után végigjárta a ranglétrát, az Atikövizig szinte minden munkaterületét, 1981 óta pedig vezető beosztásokban dolgozta végig az árvizeket.
Nem is okozott meglepetést ez a rendkívüli árvíz? – A legnagyobb izgalmat a felgyői töltésrézsű megcsúszása jelentette. A különösen erős kiépítésű védvonalak egyike volt ez, itt vártuk legkevésbé a víz támadását. Szintén sokáig emlékezetes lesz az egyik szegedi történés: a teljesen biztonságosnak ítélt támfal elé váratlanul elkezdett betörni a víz egy régi, használatlan csatorna miatt.

A köszönet napja

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kitüntetéseket ad át ma este az árvízi védekezőknek. A negyed 7-kor kezdődő városházi ünnepségen ott lesz Lamperth Mónika belügyminiszter, Persányi Miklós környezetvédelmi és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is. A köszönet napján a kormány és az önkormányzat szabadtéri ajándékkoncerttel is kifejezi a védekezésben részt vevők iránti megbecsülését: a Móra parkban fél 6-tól fellép a Bon-bon, a United és az Irigy Hónaljmirigy. A lapunk által is támogatott ajándékkoncert szünetében, este 7 órakor a kormányfő és Botka László polgármester köszönti a múzeum előtt a szegedieket.

Vannak-e tanulságok, következtetések? A védelemvezető azt mondja: rengeteg. Egyértelműen kiderült, hol szorulnak további magasításra-erősítésre a töltések. A szegedi partfalat is alaposan át kell vizsgálni. A zsilipek közül mindenekelőtt a nagyon régi, csongrádi sárkányfarki zsilipet kell biztonságossá tenni. Megmutatkozott, óriási a jelentősége van, hogy a töltések járhatók legyenek, tehát aszfaltborítás kell rájuk. Ki kell jelölni olyan helyeket, ahol a helikopterek le tudnak szállni. Rendkívül fontos, hogy a hullámterekről gyorsan lefolyhasson a víz. Leginkább vízvisszatartó szerepe a gyalogakácnak, vadszőlőnek van, ezeket egyébként is célszerű eltávolítani a hullámtérből.

– Ember nélkül persze a védművek nem működnek. Kevés a gátőr, a csatornaőr. A felsőfokú végzettségű szakemberek is egyre fogynak – hetven éven felüli mérnököket is vissza kellett hívni a mostani védekezés idejére. A fiatalok azt látják, hogy ebben a szakmában folyamatos az átszervezés, a leépítés, a vízügy számukra „nem perspektíva". Ezen változtatni kell – mondja meggyőződéssel Dobi László. – A vízügy megbecsültségét vissza kell adni, mert a rekordárvíz bármelyik évben megismétlődhet – és itt leszünk árvízvédelmi szakemberek nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom