Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A védett épületeken nem látszódhat a klíma

Szeged - Egy 2005-ös rendelet szerint a helyi védelem alatt álló épületek homlokzatára nem lehet klímát szerelni. Ennek ellenére több helyen is láttunk a belvárosban. Akinek kültéri egységgel ellátott berendezése van, kénytelen lecserélni. Ha a tulajdonos a tiltás ellenére is fent hagyja, több ezer forintos bírságra számíthat.
– Ideültetném a helyemre azokat, akik kitalálták ezt a rendeletet. Amikor már az alsónadrágjukból is folyik a víz, megkérdezném tőlük, hogy még mindig jónak tartják-e? – mondta indulatosan egy Fekete Sas utcai üzlet dolgozója, ahol egyelőre nem nyúltak a klímához. Feltérképeztük a belvárosi helyi védelem alatt álló épületeket, egy 2005-ös rendelet szerint ugyanis ezekre nem helyezhető szinte semmi – légkondicionáló sem.

– Két éve nincs légkondink, azóta „fövünk" minden nyáron. Leszereltették az esővédő burkolatot és a feliratokat is. Mióta ezeket eltávolítottuk, alig találnak be a vevők – panaszkodott Sebők Attila, egy Tisza Lajos körúti üzlet vezetője.

A klímák kültéri egysége rontja a városképet. Fotó: Segesvári Csaba
A klímák kültéri egysége rontja a városképet.
Fotó: Segesvári Csaba

Szegeden majd háromszáz épület áll helyi védelem alatt. Bár ezek homlokzatán nem lehetne klíma, csak a belvárosban több tucatot számoltunk – köztük volt a Tisza Lajos körút 54., vagyis a jogi kari épület is, amelynek szinte minden ablakáról lóg egy.

Rendelet tiltja

A 2005/55-ös önkormányzati rendelet szerint a helyi védelem alatt álló épület közterület felől látható homlokzatára, a tetőre, az elő- és oldalkertbe, valamint a kerítésre hírközlési, gépészeti és elektromos berendezéseket látható módon nem lehet felszerelni.

– A műemlékvédelem alatt álló épületekre vonatkozó jogszabály nem tiltja, hogy légkondicionálót szereljenek a homlokzatra – viszont engedélyt kell hozzá kérni –, a helyi védelem alatt álló házakra vonatkozó önkormányzati rendelet azonban kategorikusan tiltja – tudtuk meg Kovács Bélától, az építéshatóság osztályvezetőjétől. – Ezeknél az épületeknél elrendeljük, hogy távolítsák el a berendezéseket. A végrehajtásnak különböző lépései lehetnek. Először csak figyelmeztetünk, de bírságolhatunk is. Magánembereknek 5000-től 500 ezer forintos bírságot szabhatunk ki, cégeknek 5000-től 1 millió forintig terjedő büntetést – magyarázta Kovács Béla, akitől megtudtuk, évente 20-30 esetben kell fellépniük, főleg hirdetések és cégtáblák eltávolításával kapcsolatban. Szélsőséges esetben még kivitelező céget is kirendelhetnek, és velük szereltethetik le a reklámtáblákat, hűtőberendezéseket.

A tulajdonosok és a bérlők tehát választhatnak: a több ezer forintos bírság miatt főjön a fejük, vagy a meleg miatt, mert leszerelték a légkondit.

Marad a pince és a padlás

A klíma kültéri egységét a pincében vagy a padláson is el lehet helyezni. Ebben az esetben egy 40 négyzetméteres üzlethelyiségnél a hűtőberendezés körülbelül 160 ezer forintba kerül, egy 110 négyzetméteres lakásnál pedig 300 ezerbe. Mobilklímához már ennél is olcsóbban, 90 ezer forintért hozzájuthatunk.

Olvasóink írták

 • 17. Klíma Király 2008. június 06. 19:18
  „SziaSztok!

  Ha valamit megtiltunk akkor arra kellene is adni valami választ hogy mit csináljuk helyette.

  Az üzlethelységekben keletkezett hőt, tehát nem azt hogy luxusként hideg legyen. Valamilyen módon ki kell juttatni a helységekből. 10pár fénycső és 2db. számítógép úgy fel fűt egy üzletet hogy a vevők hanyatt esnek.

  Gondolom nincs minden belvárosi üzlethez pince vagy tetőtér ahova a klíma elrejthető. Azok kívül hogy sokszorosába kerül ilyen helyekre klíma kültérit telepíteni, ergo környezet szennyező több anyagot kell legyártani és beépíteni. Üzemeltetése kb. duplája, tudom ami nem látszik az nincs is, strucc politika.

  Persze a Plaza-k és bevásárló központok úgy épülnek hogy a lapos tetőn hagynak neki helyet ezért olcsón és rejtve üzemelnek. és az ilyen rendeletekel az Ő malmukra hajtjuk a pénzt.

  Én a belvárosba már ezer éve be nem tettem a lábam, nincs parkoló melegek a kávézok ... pech.

  K.K.”
 • 16. csanyiv 2008. június 05. 18:21
  „... és tesznek is.
  A falfirkálás sem megengedett és a kamionokra is vonatkozik hétvégi és súlykorlát, meg a hajléktalanok parádézása ellen is született már rendelet - csak ezeket is úgy tartják be általában, mint a klímarendeletet - van aki nagy ívben tesz rá!
  ekkoramarhaságot, az utolsó mondatodat nyugodtan magadra veheted! A kulturált városképnek, legalább a Belvárosban teret adni, az minden, csak nem szőrszáhasogatás; ha az Unióhoz szeretnénk tartozni, nem a balkánt kéne erőltetni...”
 • 15. ekkoramarhaságot 2008. június 04. 22:13
  „én akkor is azt mondom, ez a fajta jogszabály egy "szőrszálhasogatás", kérem szépen nézzük már meg Szegedet jobban, mi is rontja a látképét? - , a sok ezer reklámtábla MINDENÜTT, na az rontja, a sok hajléktalan, na az rontja, a nyomorék kerékpár utakat jelző sárga csík na az rontja, meg a sok kamion az is rontja. + még az olyan emberek akik ilyen jogszabályokat alkotnak, költözzenek "ELIT városba" vagy "sznobföldre"....

  légkondi csúfíítjaaa a falakaaatt jaaajjj :) hehh uhhh, nyomikák.. (...nem inge nem veszi...)”
 • 14. GAgyi 2008. június 04. 12:27
  „A klimatizálás megoldható. Írja is a cikk, hogy pince, padlás adva van a kültérik elhelyezésére.
  Nézzétek meg a nagyállomás épületét. Ott is megoldott a klimatizálás. Hogy többe kerül? Naná...elvégre drága épületekről van szó. A luxust, luxus helyen jobban meg kell fizetni. Én egyetértek a cikkel klíma témában.”
 • 13. jumjil 2008. június 04. 12:04
  „ez nagyon szép dolog, hogy klimák miatt most írodott ez a cikk, de talán lehetne arról is szólni, hogy építésügyi hatóság (aki ugyebár nem ad engedélyta klímákra), miert engedi, hogy a gyönyörű szentháromság utca, boldogasszony meg a gyönyörű belváros, alsóváros miért lesz tele lassan stílusukban nem odaillő új építésű társasházakkal, irodaházakkal. Nem azza lvan bajom, hogy új, henm hogy olyan régi házakat rombolnak le hétről hétre ami a városrészek hangulatát adták, újban is lehetne városrész, utca szakasz hangukatának, stílusásnak, magasságának (emelet magasságának) megfelelőt építeni, csak akarni kéne!!!!!! Na ezzel nekem nagyobb bajom van. Néha olyan érzésem van, ha van jó sok pénz akkor már nem is kell ezeknek a szabályokna megfelelni, mert a borítékkal egyből engedélyezve van minden undorító, rondaság.”
 • 12. CsImre 2008. június 04. 11:37
  „Azért nem árt vigyázni a ló másik oldalával: nem jó egy kilúgozott, élhetetlen városban lenni, ami szépen mutat, mint egy szobor, és olyan élettelen is.

  Mellesleg a KRESZ-táblák, a széttöredezett aszfalt, és a megannyi mindenféle színű személygépkocsi legalább annyira elrondítja a várost, mint pár klíma.

  Szerintem elférne pár neonfelirat is a régi házakon, cégérek, napernyők, teraszok, amik nem lennéenk egységesek, de legalább lennei miért mediterrán hangulatúnak nevezni a várost.”
 • 11. megmondó 2008. június 04. 10:29
  „SP ne írj már hülyeséget. a hasonlatod nagyon sántít. mert ha én bemegyek a vadi új 21. századi ruhámban azzal nem teszek mardandó kárt az épületben és nem vagyok ott a nap 24 órájában. míg egy klíma amelett, hogy rondán néz ki, még szét is kell fúrni neki a falat. bizony, akár az egész 21. század kitiltható az ilyen épületekből, hiába rinyálsz.”
 • 10. SP 2008. június 04. 10:13
  „A felmelegedés, de a XXI. század, a technika kora stb. és vívmányai kitilthatatlan. Egyszerűen kell. Nélkülözhetetlen. A hozzáértőknek meg kell találni a kompromisszumot. Ez olyan, mintha előírnák, hogy az épületbe csak XVIII. századi ruhában lehet belépni. Minden tiltás mellett ott kell lenni több alternatív megoldásnak. Szívesen látnám a listát.”
 • 9. Karloww Banoww 2008. június 04. 09:58
  „Teljesen helyes hogy van ilyen szabály. El lehet menni pl. Törökországba hogy ott hogy néz ki a városkép az össze-vissza szerelt kültéri klíma egységektől: rondán. Ma már van tucatnyi lehetőség hogy hogyan lehet klimatizálni egy épületet úgy hogy a homlokzat ép és szép maradjon.

  Amúgy meg a ház lakóinak, tulajdonosainak is érdeke hogy az épület szép maradjon, ne legyenek ronda szellőző nyílások, klíma egységek, konvektor lyukak mert akkor többet és a lakásuk is, többért tudják eladni. Angliában még az is kötelező, hogy 20 évente átfessék az utcai homlokzatot, 5 évente nagynyomású technikával lemossák róla a felrakódott port, és a ráfújt graffitiket 30 napon belül leszedessék. Mennyivel szebb lenne Szeged is!!”
 • 8. k 2008. június 04. 09:19
  „2005-ös rendelet, azóta eltelt 3év ez azért érdekes.
  Akkor inkább a pincébe kell rakni, mivel hűtésre van szüksége a kondenzátornak(mivel ott adja le a hőt).”
 • 7. trakó 2008. június 04. 08:58
  „Néhányan már csak klímás helyen tudják a napot lopni, nincs klíma a mentő, rendőr, tűzoltó, tanár, óvónő, ápolónő,kukás, utcaseprő, hírlapárús, állattenyésztő, mezőgazdasági munkás, pick dolgozó, tejipari munkás, útépítő, kőműves, szobafestő, üveges,szakács stb munkahelyén. Ám ha nyáron a 35 fokból bemész a belvárosi üzletbe, irodába, akkor kardigánba áll az eladó, előadó, mert 16 fokban lehet csak dolgozni , télen meg a -5 fokból bemenvén ott áll a dolgozó trikóban mert a fűtés 25 fokra van állítva...a megfázás garantált a kedves ügyfélnek, vásárlónak és az energia többlet költségét is a vevő fizeti meg.
  Nagyon helyes, hogy szabályozzák a klímák szerelését!!!!”
 • 6. No.6-Sy 2008. június 04. 08:56
  „Abszolúte helyeslem! Végre valakik olyanok ültek az asztalnál, ahol meghozták ezt a rendeletet, akiknek architekturális érzékük is van, szépérzékkel vegyest. Ráadásul nem értem a hisztike tárgyát, mert a felújított épületek zöme régi építésű, vastag felú, ún. nagypolgári kégli, ezek nyáron sem melegednek fel, éppen azért építették őket valaha ilyen király módon.

  A légkondi teljesen tönkreteszi az épületek szépségét, arányait. (és a nem oda illő, ronda műanyag redőny is!) Fölösleges nyavalyogni: aki Szegeden élt, tudja, hogy Szegeden mindig is meleg volt. Kiválóan megvoltunk a jó meleg, száraz nyarunkkal eddig is. Most meg úgy teszünk - hála a hülye ámerikai filmeknek, a rongyrázásnak és egyben tisztelet a kevés kivételnek - mintha egy másik városban élnénk.

  Na ilyenkor pl. nagyon tudok örülni annak, ha emelkedik az áram ára, szigorúan és keményen.”
 • 5. ekkoramarhaságot 2008. június 04. 08:35
  „...ez lenne a 21. század? Ilyen hülyeségekre is írtak jogszabályt? mobilklíma nagy sz*r...

  Nem is kellene használni akkor ezeket az épületeket, hanem csak mutatóba, nézegetni valónak hagyjuk meg a városban és amikor már 41 fok lesz az átlaghőmérséklet akkor bontsuk le őket és építsünk helyettük önkorányzati relaxációs központokat :))))”
 • 4. NTK 2008. június 04. 08:27
  „Nem tudom, hogy a Dózsa iskola a Szent György térnél védett épület-e, de annak az ablakait "gyönyörű" hófehér műanyag redőnyökkel tették tönkre. Ocsmányul néz ki. Így áll már vagy négy-öt éve.”
 • 3. Benéné Papp Márta 2008. június 04. 08:10
  „Nagyon helyes!
  Olyan sok szép épületet tesznek tönkre a konvektorokkal, a klímákkal, a lakások üzlethelységgé alakításával.
  Egyszerűen nem értem, hogy az építési hatóság ezt hogy engedheti meg.”
 • 2. Lucky 2008. június 04. 08:08
  „Ki volt az az okos aki ezt kitalálta?Mért kell megfőni a saját levünkben?Szerintem azokat kéne megbüntetni akik ezt kitalálták,mégpedig azzal hogy beültetni egész napra egy légkondi nélküli helyre...”
 • 1. katablu 2008. június 04. 07:54
  „Az európai országokban mindenhol így van. Ez a belváros előnye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kass János fotói Huszárikról, Totról és Lukácsról

Szeged - Kass János, a Kossuth-díjas művész egy igazi reneszánsz ember, aki keramikusként végzett,… Tovább olvasom