Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

A Vedres diákjai a város négy pontján

A felújítás miatt a város négy részén tanulnak a szegedi Vedres szakközépiskola tanulói. A rekonstrukció februárban félbeszakadt, mert a kivitelező csődbe ment. A felújítás májusban folytatódhat. Jelenleg új terveket készítenek az új közbeszerzési eljáráshoz. A felmerülő többletköltséget a munkát felmondó Délépítő Zrt. fizeti meg.
A szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskola felújítása két hete félbeszakadt, mert a fővállalkozó, a Délépítő Zrt. levonult a munkaterületről. Azóta az egyik alvállalkozó csak az állagmegóvás miatt a tetőfedést fejezte be. A szegedi önkormányzatnak szerencséje volt, mert a Délépítő által benyújtott számlából egy fillért sem fizetett ki. Az esedékesség február vége lett volna.

A felújítási munkálatokra az önkormányzat gyorsított közbeszerzési pályázaton új céget bíz meg. A pályáztatás kétfordulós lesz: először az alkalmasságot vizsgálják, majd a következő körben tárgyalásos úton választják ki a legjobb árajánlatot adó céget. Ha semmi csavar nem jön közbe, akkor május elején folytatódhatnak a munkák.

560 millió?

Az intézmény rekonstrukcióját állami támogatásból valósítják meg. Az önkormányzat a Délépítő Zrt.-vel kötött szerződése 560 millió forintról szólt. Azt jelenleg nem tudni, hogy ebbe az összegbe belefér-e a felújítás. Idő közben ugyanis az árak emelkedtek. A teljes rekonstrukciót 2008 tavaszán kell befejezni.

Mivel a Vedres szakközépiskola első ütemének befejezéséhez még négy hónap kell, ezért ha májusban nem kezdődik meg a munka, akkor az új tanév kezdetéig a Horváth Mihály utcai szárnyból nem tudnak átköltözni az intézmény diákjai és tanárai. A tanulók jelenleg négy helyszínen tanulnak: az iskola egyik részében kilenc tantermet használhatnak, az újszegedi Vedres-kollégiumban öt, míg a Szent György téri Dózsa György Általános Iskolában három terem áll rendelkezésükre. A testnevelés órákat pedig a Felsővárosban található József Attila Általános Iskolában tartják.

– Azt el tudtuk érni, hogy a diákok egy napon ugyanazon a helyen maradjanak, de a tanároknak vándorolniuk kell. Aki Újszegedre megy, annak egy lyukas óra áll rendelkezésére, de a dózsa-iskolai órára tíz perc alatt oda kell érni – magyarázta Dobó László, a szakközépiskola igazgatója. Megjegyezte: a helyzet őrli a gyerekek és a tanárok türelmét is, de reméli, hogy sikerül megvalósítani az eredeti terveket, hiszen az épület városképi jelentőségű.

Senki nem gondolta

A Délépítő Zrt. már tizenöt éve hazai nagy beruházások fővállalkozójaként ismert. Budapesten számos lakóparkot épített. A cég újította fel többek között Szegeden a Vasvári szakközépiskolát, a kisszínházat és az OTP-székházat. Olyan referenciákkal rendelkezett, amelyből arra lehetett következtetni, hogy soha nem mehet tönkre.

A felszámolás alatt álló szegedi cég tavaly júliusban kezdte a munkákat. Az igazgató véleménye szerint, az eltelt hat hónapban a terveknek megfelelően haladtak az építkezéssel. A „V" alakú épület két szárnya között megtörtént a teljes 250 négyzetméteres alapozás és a három szintből egy szerkezetileg elkészült. A díszterem födémjét megerősítették és tetőteret alakítottak ki. A két szárny közül a Deák Ferenc utcai részen megtörtént a burkolat bontása és az aljzatbeton is elkészült. A teljes energiahálózat és adatátviteli rendszerhez szükséges előkészítést is befejezték. Itt az ablakok nagy részét is kicserélték. A szakipari munkák még ezután következtek volna. A precíz műszaki felmérés azonban csak a hét végére készül el, tudtuk meg Szentgyörgyi Pál alpolgármestertől. Az épület rekonstrukciós tervezői már dolgoznak az új tervdokumentáción, ami az új közbeszerzési eljáráshoz szükséges. – Ez nyolcmillió forintos pluszköltséget jelent – mondta az alpolgármester. Hozzátette: az új tervezési díj, az őrzésvédelem és a tetőfedés be nem fejezett munkáiért kifizetett összegeket mint kárigényt levonják a Délépítőnek fizetendő pénzből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT-nál évente több száz elveszett tárgy keresi gazdáját

Az önkormányzat Huszár utcai raktárában elhagyott biciklik és mikrohullámú sütő, az SZKT… Tovább olvasom